Witam , mam bardzo dziwny problem mam zapowietrzony uklad chamulcowy i niemoge go odpowietrzyc , caly czasjest w nim powietrze niemam zadnego wycieku , nie ubywa plyn hamulcowy , i zauwazylem ze nie chamuje mi tylne prawe kolo nawet reczny hamulec nie chamuje tego kola , czy to moze byc wina cilinderka ze w ukladzie jest powietrze ??
radon
Auto: Renault Laguna II
Silnik: 2.2 dci 16V 150KM G9T
Wysłany: 2011-02-07, 20:55
Warto pojechać do warsztatu na odpowietrzenie jeśli sam nie możesz. Tam założą pompkę na zbiorniczek, wytworzą ciśnienie i odpowietrza jak trzeba. Jeżeli masz tylne hamulce bębnowe to na pewno jest w nich tzw. samo-regulator, odpowiada on za prawidłowe ułożenie okładzin ciernych w czasie zużywania się ich. Ten mechanizm lubi się zapiec i już nie reguluje się jak powinien.Więc możliwości jest kilka -padł cylinderek, samo-regulator nie działa, lub okładziny się skończyły. Jakby przez cylinderek dostawało się powietrze to przy naciskaniu na pedał hamulca wydobywałby się płyn.
sprawa nie jest prosta do zbadania przez neta, powodów może byż wiele, ale jeśli nie masz wycieków to najlogiczniejszym jest pompa, lub źle odpowietrzasz, choć to chyba mało prawdopodobne (jeśli masz choć odrobinę wiedzy o mechanice - to jedna z prostszych czynności).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.