Wysłany: 2011-09-09, 21:26 właczające się kontrolki ABS , ESP, Serwis
Dzień dobry. Jestem posiadaczem renault scenic 1.6 16v z LPG STAG IV. Od jakiegoś czasu pojawia się następujący problem. W czasie jazdy podczas naciskania hamulca nożnego czasami zapalała się kontrolka esp. Gasła po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika. Elektryk zdiagnozował, że winien był przełącznik świateł stopy podłączony do pedału hamulca. Został on wymieniony. Po wymianie problem nie znikną. Teraz zapalają się kontrolki sevice i esp i abs jednocześnie przy czym gasną po ponownym uruchomieniu silnika. Jednocześnie zauważyłem, że w czasie naciskanie pedału hamulca nieznacznie, bardzo blado migocze kontrolka tylnych świateł przeciwmgielnych. Jednocześnie uruchomienie tylnych świateł przeciw mgielnych przebiega bez problemu. Jadę w poniedziałek do mechanika na diagnostykę bo to wygląda na zwarcie w inst., elektrycznej. Czy ktoś zetkną się już z podobnym problemem?
Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wiek: 41 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: śląskie/Krzepice
Wysłany: 2011-09-09, 22:11
Masz uszkodzony któryś z czterech czujników ABS przy kole a jeśli chodzi o dyskotekę na desce to wina styków i masy w tylnych lampach. wystarczy osuszyć i przeczyścić te styki i będzie ok. Co do czujników to odkręć po kolei koła i sprawdź czy aby nie urwał sie kabelek od czujników (często się tak zdarza) a w kieszeni zostanie około 100 zeta
_________________ Jak mnie nie ma na forum to jestem na rybach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.