Wysłany: 2011-10-26, 16:56 Walcząc z kontrolką AirBag, brak rozwiązania.
Prosił bym o pomoc bo już jestem w totalnej kropce i sytuacji bez wyjścia :/
Myślałem, że komputer załatwi sprawę, lecz jeszcze nie.
Więc tak:
Wyskoczył błąd:
Izolacja kabla napinacza pasów (coś podobnego)
oraz Przerwa w obwodzie AirBag kierowcy.
Oba błędy udało się usunąć, lecz kontrolka nie zgasła.
Kierownik przeszedł do Konfiguracji elementów systemu AirBag.
Były 4 możliwości: 1.Przednia poducha kierowcy i tutaj była zaznaczona wartość - bez. 2.Przednia poducha pasażera, tutaj zaznaczona wartość - Z 3.Napinacz kierowcy - Z 4.Napinacz pasażera - bez.
Kierownik zmienił wartości kolejno na 1.Z 2.bez. 3.Z 4.Z (w sumie tak jak powinno być, bo nie posiadam poduszki pasażera)
Z kontrolką dalej nic.
Ponowne odczytanie błędów i wyskoczyło - Obwód kontrolki ostrzegawczej błędu - Zwarcie na plusie - Błąd sporadyczny.
Błędu nie dało się usunąć, znów wyskakiwał.
Sprawdzanie kostek itp. było. Poduszka cała, auto mam parę lat. Parę miesięcy temu podczas odpalania auta na słabym aku, chyba za 5 próbą zapaliła się kontrolka.
Na samym dole napisane "Sprawdzanie kostek itp. było." - Czytać trzeba
Nie kierował bym się na komputer nie sprawdzając po kolei wszystkiego.
Zastanawiam się czy nie wymienić modułu Airbagu ale czy coś to da
Jeśli chodzi o AirBag i kostki to przeważnie fotele.
Inne kostki by się nie rozpięły, raczej nie możliwe... chociaż kto wie.
A wgl. kostki odpadają, tak jak pisałem w 1 poście wykryto błąd "Przerwa w obwodzie AirBag kierowcy." i błąd się już nie powtórzył. A wyskoczył dlatego, że odpinałem i czyściłem kostki
Kurcze jestem pod wrażeniem ortografi. Chociaż u Ciebie sugerowałbym na czerowo "koledze - koledzę"
Nie zastanowiłeś się dokładniej nad tym błędem? Do sprawdzenia instalacja która idzie do licznika. Może być że gdzieś coś się przetarło i świeci cały czas te patatajstwo...
Gdyby był pierdlanięty moduł poduszki to na kompie by ci to pokazało - tak myślę...
Rozbiore licznik no i postram się coś tam sprawdzić.
Ale musiał bym poszukać dokładnie które to kable z AirBagu.
Zakupiłem moduł AirBag'u na allegro. Jak to nie zadziała to zostaje mi elektryk (który pewnie fajna kasę będzie chciał zgarnąć) lub wyjęcie po prostu żaróweczki. Te dwie opcję za bardzo mi nie odpowiadają ale powoli stają się koniecznością.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.