nikelegia
Auto: Renault Laguna 2
Silnik: 2.0 IDE
Wysłany: 2011-10-25, 21:13 Tryb serwisowy po błędach injection i esp
Drodzy forumowicze, temat który założyłem już gdzieś się przewijał ale nigdzie niema konkretnych odpowiedzi...(znaczy że problem popularny)
Dlatego też zanim przejde do sedna sprawy, proszę aby w tym wątku NIE zabierali głosu Ci którym się coś wydaje, albo dopiero wstali z łóżka i chcą se popisać głupoty. Proszę o pomoc tych kórzy mieli taki sam problem, naprawili i konkretnie wiedzą co szlak trafił...
Awaria dotyczy Laguny 2 z silnikiem 2.0 IDE. Na bardzo ciepłym silniku i zwykle po zejściu z dość dużych obrotów po dojechaniu np. do świateł, silnik pracuje nierówno, skacze tak miedzy 800 a 900 obrotów (czyli delikatnie acz zauważalnie). Następnie po ok.15 sek (czasem dłużej) wywala błąd injection i esp na raz (jeden po drugim). Natępnie pali się "serwis" i maksymalne obroty na jakie może wejśc to 2000. I tak sobie może jechac w nieskończoność. Jedyna rada doraźna jaka pomaga, to wyłączenie silnika/wyjęcie karty ponowne odpalenie i wszystko wraca do normy - aż do następnych dłuższych świateł lub nie pozwolić mu na zejście poniżej 1200 obr
Filmik jak to wygląda oraz screeny z DDT2000 są mojego autorstwa i należą do omawianego auta
Ci co chcą pomóc proszę o przejrzenie informacji z mojej mni stronki : http://www.lokip.republika.pl/laguna2.html Z góry wielkie dzięki za KONKRETNE podpowiedzi co należy naprawić
Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wiek: 41 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: śląskie/Krzepice
Wysłany: 2011-10-25, 21:21
A czy nie łatwiej byłoby podpiąć pod kompa niż domniemywać co sie stało
_________________ Jak mnie nie ma na forum to jestem na rybach
nikelegia
Wysłany: 2011-10-26, 03:51 A prosiłem o konkretne odpowiedzi...
Tomik 1970 napisał/a:
A czy nie łatwiej byłoby podpiąć pod kompa niż domniemywać co sie stało
Kolego, dzięki za zainteresowanie, ale mam wrażenie że nie przeczytałeś NIC oprócz TEMATU... Wchodząc na moją mini stronkę wiedziałbyś że są tam screeny z DDT 2000 i komp jako taki podłączony był ! Nie posiadam Clipa ale i z tego jak ktoś się zna można coś wnioskować... pozdro
Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wiek: 41 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: śląskie/Krzepice
Wysłany: 2011-10-26, 08:50
To raczej Ty nie wiesz co piszesz bo skoro auto po zaświeceniu kontrolki service wchodzi ci w tryb serwisowy ( obroty do 2000 tyś ) tzn, że nie odczytałeś błędów jakie komputer w aucie zapisał a w związku z powyższym nie masz zielonego pojęcia o co chodzi.
W tym przypadku napisze po raz drugi-udaj sie do kogoś kto ma Clipa i wyjaśnisz sobie swoje niewiadome, no chyba, że lubisz sam dociekać co boli twoją lalę ale uważaj, możesz wymienić dużo kosztownych rzeczy zanim dojdziesz co było. Podpięcie pod Clipa w mojej miejscowości kosztuje 80 zł - czy to tak wiele w porównaniu ze świętym spokojem
Jeśli chodzi o uwagę to konkretnie mogę Ci powiedzieć, że jeszcze sie taki nie urodził co by przez internet uleczał
Dodam, że dzisiaj byłem swoim na przeglądzie i poprosiłem o odczyt z kompa i skasowanie błędów - koszt usługi to 30 zł więc nasuwa się pytanie szanowny kolego czy warto zawracać sobie głowę czy lepiej jechać na clipa
_________________ Jak mnie nie ma na forum to jestem na rybach
nikelegia
Wysłany: 2011-10-26, 20:09
Kolego, co do jednego to masz rację nie mam zielonego pojęcia o komputerze w aucie. Dlatego szukam porad na forum - zdaje się po to one sa . Co do Twoich wycen, to żyjesz w szcześliwym mieście. W mojej miejsowości podłączenie do clipa kosztuje dwa razy tyle co u Ciebie, konkretnie 150 zł. A owe 30 zł które zapłaciłeś na przeglądzie, to w zeszłą zimę wzioł odemnie taksówkarz na postoju za użyczenie akumulatotra, gdy nie mogłem odpalić w mróz (moimi kablami) .Tak więc pozwól mi robić swoje i pozwólmy wypowiedzieć się tym co mają coś ciekawszego do powiedzenia, niż banalne "podłącz się do clipa". Właśnie tego typu porady zalegają na większości forach i NIC Z NICH NIE WYNIKA... pozdro
Auto: Laguna 1.6 16 V x 2egz
Silnik: 1.6 16V
Wiek: 31 Dołączył: 16 Cze 2010 Posty: 19 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2011-10-26, 20:41
Niech mechanik sprawdzi czujnik i regulator cisnienia paliwa.. oraz pompe wysokiego cisnienia..
W IDE czesto blokuje sie zawor regulujacy cisnienie w szynie - po prostu przegrzewa sie..
a auto sie dławi i nie chce zapalic
A swoja droga renault wycofało sie z tego silnika.. (2.0 IDE)
za duzo usterek..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.