FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
Tryb serwisowy po błędach injection i esp
Autor Wiadomość
nikelegia 

Auto: Renault Laguna 2
Silnik: 2.0 IDE
Wysłany: 2011-10-25, 21:13   Tryb serwisowy po błędach injection i esp

Drodzy forumowicze, temat który założyłem już gdzieś się przewijał ale nigdzie niema konkretnych odpowiedzi...(znaczy że problem popularny)
Dlatego też zanim przejde do sedna sprawy, proszę aby w tym wątku NIE zabierali głosu Ci którym się coś wydaje, albo dopiero wstali z łóżka i chcą se popisać głupoty. Proszę o pomoc tych kórzy mieli taki sam problem, naprawili i konkretnie wiedzą co szlak trafił...
Awaria dotyczy Laguny 2 z silnikiem 2.0 IDE. Na bardzo ciepłym silniku i zwykle po zejściu z dość dużych obrotów po dojechaniu np. do świateł, silnik pracuje nierówno, skacze tak miedzy 800 a 900 obrotów (czyli delikatnie acz zauważalnie). Następnie po ok.15 sek (czasem dłużej) wywala błąd injection i esp na raz (jeden po drugim). Natępnie pali się "serwis" i maksymalne obroty na jakie może wejśc to 2000. I tak sobie może jechac w nieskończoność. Jedyna rada doraźna jaka pomaga, to wyłączenie silnika/wyjęcie karty ponowne odpalenie i wszystko wraca do normy - aż do następnych dłuższych świateł lub nie pozwolić mu na zejście poniżej 1200 obr
Filmik jak to wygląda oraz screeny z DDT2000 są mojego autorstwa i należą do omawianego auta
Ci co chcą pomóc proszę o przejrzenie informacji z mojej mni stronki : http://www.lokip.republika.pl/laguna2.html Z góry wielkie dzięki za KONKRETNE podpowiedzi co należy naprawić

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Tomik 1970 
Mod Team

Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wysłany: 2011-10-25, 21:21   

A czy nie łatwiej byłoby podpiąć pod kompa niż domniemywać co sie stało ;-)

nikelegia 

Wysłany: 2011-10-26, 03:51   A prosiłem o konkretne odpowiedzi...

Tomik 1970 napisał/a:
A czy nie łatwiej byłoby podpiąć pod kompa niż domniemywać co sie stało ;-)

Kolego, dzięki za zainteresowanie, ale mam wrażenie że nie przeczytałeś NIC oprócz TEMATU... Wchodząc na moją mini stronkę wiedziałbyś że są tam screeny z DDT 2000 i komp jako taki podłączony był ! Nie posiadam Clipa ale i z tego jak ktoś się zna można coś wnioskować... pozdro

Tomik 1970 
Mod Team

Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wysłany: 2011-10-26, 08:50   

To raczej Ty nie wiesz co piszesz :lol: bo skoro auto po zaświeceniu kontrolki service wchodzi ci w tryb serwisowy ( obroty do 2000 tyś ) tzn, że nie odczytałeś błędów jakie komputer w aucie zapisał a w związku z powyższym nie masz zielonego pojęcia o co chodzi.
W tym przypadku napisze po raz drugi-udaj sie do kogoś kto ma Clipa i wyjaśnisz sobie swoje niewiadome, no chyba, że lubisz sam dociekać co boli twoją lalę ale uważaj, możesz wymienić dużo kosztownych rzeczy zanim dojdziesz co było. Podpięcie pod Clipa w mojej miejscowości kosztuje 80 zł - czy to tak wiele w porównaniu ze świętym spokojem :?:
Jeśli chodzi o uwagę to konkretnie mogę Ci powiedzieć, że jeszcze sie taki nie urodził co by przez internet uleczał :lol:

Dodam, że dzisiaj byłem swoim na przeglądzie i poprosiłem o odczyt z kompa i skasowanie błędów - koszt usługi to 30 zł więc nasuwa się pytanie szanowny kolego czy warto zawracać sobie głowę czy lepiej jechać na clipa ;-)

nikelegia 

Wysłany: 2011-10-26, 20:09   

Kolego, co do jednego to masz rację nie mam zielonego pojęcia o komputerze w aucie. Dlatego szukam porad na forum - zdaje się po to one sa :) . Co do Twoich wycen, to żyjesz w szcześliwym mieście. W mojej miejsowości podłączenie do clipa kosztuje dwa razy tyle co u Ciebie, konkretnie 150 zł. A owe 30 zł które zapłaciłeś na przeglądzie, to w zeszłą zimę wzioł odemnie taksówkarz na postoju za użyczenie akumulatotra, gdy nie mogłem odpalić w mróz (moimi kablami) :lol: .Tak więc pozwól mi robić swoje i pozwólmy wypowiedzieć się tym co mają coś ciekawszego do powiedzenia, niż banalne "podłącz się do clipa". Właśnie tego typu porady zalegają na większości forach i NIC Z NICH NIE WYNIKA... pozdro

Matrix2 

Auto: Laguna 1.6 16 V x 2egz
Silnik: 1.6 16V
Wysłany: 2011-10-26, 20:41   

Niech mechanik sprawdzi czujnik i regulator cisnienia paliwa.. oraz pompe wysokiego cisnienia..
W IDE czesto blokuje sie zawor regulujacy cisnienie w szynie - po prostu przegrzewa sie..
a auto sie dławi i nie chce zapalic

A swoja droga renault wycofało sie z tego silnika.. (2.0 IDE)
za duzo usterek..

Odpowiedz do tematu