Witam
Jako że to moja pierwsza wizyta witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Kupiłem Renault Clio II z 2000r. Na drzwiach ma oznakowanie RXE. Silnik benzyna 1,4 l + automatyczna skrzynia biegów. Przejeździłem nim ok 250 km w ciągu kilku dni i 2 razy zdarzyło się, że na tarczy szybkościomierza w czasie jazdy zapaliła się mała żólta ikonka z rysunkiem (chyba) skrzyni biegów i napisem AUTO.
W tym momencie skrzynia zaczyna wyraźnie głośniej pracować ale poza tym auto jedzie normalnie. Po zatrzymaniu się na pół godziny i ponownym ruszeniu było już wszystko OK. Sposób i styl jazdy taki jak poprzednio. Te dwa przypadki, kiedy się ta kontrolka zapaliła były pozornie całkowicie losowe, niezwiązane z jakimś konkretnym stylem jazdy czy warunkami na drodze.
Nie mam do tego auta instrukcji. Czy ktoś z kolegów wie co oznacza ta kontrolka i czy jej zapalenie oznacza coś groźnego dla auta. Proszę o pomoc, bo strach tak jeździć .
pomark1, pierwsza rzecz po kupnie auta ze automatem to wymiana oleju skrzyni i silnika. Na prawdę dziwne rzeczy mogą się dziać, jak jeździmy na starym oleju. Kolega miał Mercedesa w automacie, więc wiem. Warto wymienić olej, niezależnie czy jest to przyczyną zapalania się kontrolki czy nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.