FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Ogłoszenie 

Przejdź do wyszukiwarki tematów na renaultforum.pl

Sprawdź ofertę atrakcyjnych pakietów hostingowych na devilMedia.pl - tylko teraz 3 miesiące gratis.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tajemnicza kontrolka skrzyni automatycznej
Autor Wiadomość
pomark1 

Auto: Renault Clio II 1,4 automat
Silnik: 1,4 benzyna
Wysłany: 2010-07-03, 17:58   Tajemnicza kontrolka skrzyni automatycznej

Witam
Jako że to moja pierwsza wizyta witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Kupiłem Renault Clio II z 2000r. Na drzwiach ma oznakowanie RXE. Silnik benzyna 1,4 l + automatyczna skrzynia biegów. Przejeździłem nim ok 250 km w ciągu kilku dni i 2 razy zdarzyło się, że na tarczy szybkościomierza w czasie jazdy zapaliła się mała żólta ikonka z rysunkiem (chyba) skrzyni biegów i napisem AUTO.

W tym momencie skrzynia zaczyna wyraźnie głośniej pracować ale poza tym auto jedzie normalnie. Po zatrzymaniu się na pół godziny i ponownym ruszeniu było już wszystko OK. Sposób i styl jazdy taki jak poprzednio. Te dwa przypadki, kiedy się ta kontrolka zapaliła były pozornie całkowicie losowe, niezwiązane z jakimś konkretnym stylem jazdy czy warunkami na drodze.
Nie mam do tego auta instrukcji. Czy ktoś z kolegów wie co oznacza ta kontrolka i czy jej zapalenie oznacza coś groźnego dla auta. Proszę o pomoc, bo strach tak jeździć :-( .

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Szukaj części do swojego samochodu (sklep.megane.com.pl)

Prezes 
Mod Team

Auto: L II Ph II
Silnik: 2,0 dCi
Wysłany: 2010-07-04, 10:10   

Przypuszczam, że trzeba pomyśleć o wymianie oleju w skrzyni jak i filtra tego leju.
Nie mam automatu dlatego to tylko sugestia.

Krzychu 
Administrator

Auto: Megane
Silnik: 1.9 dTi
Wysłany: 2010-07-05, 08:12   

pomark1, pierwsza rzecz po kupnie auta ze automatem to wymiana oleju skrzyni i silnika. Na prawdę dziwne rzeczy mogą się dziać, jak jeździmy na starym oleju. Kolega miał Mercedesa w automacie, więc wiem. Warto wymienić olej, niezależnie czy jest to przyczyną zapalania się kontrolki czy nie.

Odpowiedz do tematu