FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Ogłoszenie 

Przejdź do wyszukiwarki tematów na renaultforum.pl

Sprawdź ofertę atrakcyjnych pakietów hostingowych na devilMedia.pl - tylko teraz 3 miesiące gratis.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szybkie i nierownomierne zuzycie opon przednich.
Autor Wiadomość
procesor 

Auto: Renault Clio II ph II
Silnik: 1.5dci/65 CV
  Wysłany: 2009-10-21, 13:38   Szybkie i nierownomierne zuzycie opon przednich.

:?: Dzien dobry Wszystkim.Jestem tu nowy i prosze o pomoc!
Kupilem u koncesjonera Renaulta Clio 2 faza 2 1.5 dci okazyjnie.Mialo 2.5-a lata.Na liczniku ponad 33 tys. Km.Teraz autko ma juz ponad 4 -y lata i ponad 77 tys. Km.Przy zakupi zapewnial mnie ,ze nie bylo "bite".Juz po tygodniu stwierdzilem nieszczelnosc dzrzwi prawych podczas ulewnego deszczu.Wrocilem do garazu.Facet od karoserji stwierdzil ,ze dzrzwi juz byly zciagane.Inna sruba drzwiowa i zamiast spawu na zawiasach bialy mastik.Zdenerwowalem sie ,mowie ,ze bite...Odpowiada ,ze moze nie ,ale drzwi byly juz naprawiane.No dobra.Wracalem sie tak do garazu 3- y razy z tymi drzwiami ,bo dalej cieklo przy deszczach.Zmienili uszczelke ,porobili "cos" wew. pod tapicerka i ma byc.Na razie 'moze byc",nie mam juz sil wracac sie po raz 4- ty.Przy duzych ulewach wcieka,ale troche mniej wiec dalem sobie spokoj!Kupujac auto mialem na przodzie 2- opony nowki Continentalu i z tylu 2- Michelina zimowe -troche zuzyte.Fajnie.Z poczatku nie zwracalem uwagi.Opony Continental szybko ztarlem...Pomyslalem lipna marka ,a moze szybko jezdze?Wykorzystujac nowe kolo zapasowe Continentala dokupile jedna taka sama i tez jua szybko zzarlem .Trudno... ,mysle To Cntinental.Kupilem zimowki Michelina.Na wszelki wypadek zrobilem geometrie- zbieznosc kol.OK.Ku zdziwieniu koncem zimy widze "wyrznieta" od wew. strony prawa przednia opone.Ok. Cos sie widocznie znowu spieprzylo.Przenie przelozylem do tylu( limit do jezdzenia) i kupilem nowki letnie Michelina.Zalozylem i pojechalem do serwisu Renaulta.Wytlumaczylem jak powyzej...Zrobili jeszcze raz paralizm= zbieznosc kol.Powiedzieli ,ze poprzedni co robil podobno wszystko spieprzyl.(To byli z "zielonego swiatla").4.5 miesiaca minelo od robienia ostaniej geometrji kol.Na oponach przejechalem ok.13 tys.Km.Zostalo mi na obu ok. 1 milimetra zywotnosci-limitu i dalej "rznie opone prawa przednia od wew.str.Troche mniej ,ale "rznie".Wracam do serwisu ponownie i kluce sie.Jle razy mam robic zbieznosc kol i znieniac opony.Co sie dzieje???Zmieniam teraz opony na nowki co 4.5- 5 miesiecy i to Michelina po zaledwie 13. tys.przejechanych kilometrach.Z tylu moze byc.Zmieniam po ok. roku,zcieraja sie regularnie ,a rocznie robie ok.22 -25 tys.Km.Pytam wiec w serwisie ,a moze bul po wypadku?Mowia ,ze nie bo inaczej nie dalo by sie ustawic zbieznosci kol ,a na dodatek takich rzeczy mi nie powiedza ,bo mogl byl pociagnac ich do sadu.Co robic?Wziac eksperta aby "zbadal" auto?Dalej robic zbieznosc kol i kupowac co 4.5 miesiaca nowe opony??? Nie jezdze szybko.Dziennie po 80 kM przy predkosci 80-90 Km/h.Przez 25 km prawie prosta droga,a przez 15 km po gorkach i krecona.Moja zona jezdzi Berlingo ta sama trasa i robi te same kilometry i takiego problemu nie ma.Co robic.Prosze o pomoc ,a moze i fachowa rade.
Pozdrawiam.

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Szukaj części do swojego samochodu (sklep.megane.com.pl)

korzik82 

Auto: LAGUNA II PHI
Silnik: 1.9DCI
Wysłany: 2009-10-29, 16:44   

Ja na Twoim miejscu znalazł bym rzeczoznawcę i poprosił o "spojrzenie na auto fachowym okiem".. taka usługa kosztuje 200-300 zł ale będziesz wiedział o co chodzi z autkiem.. chyba to nie jest duża cena , patrząc na to ile juz wydałes na dojazdy do "fachowców" którzy uczą się kosztem Twoich pieniędzy.. na opony itp rzeczy.. nie licząs juz czasu poświęconego. i najważnejsze - nerwów :-)

albert_s 

Auto: Renault Clio
Silnik: 1.4 RT E7J/718
Wysłany: 2010-01-11, 17:03   

tyle opon wymieniałeś a dlaczego nikt nie zabrał się za sprawdzenie amortyzatorów ??
sprawdź amortyzatory.

procesor 

Wysłany: 2010-01-11, 20:19   

Dzien dobry.Dziekuje za rade,ale to tez wzialem pod uwage.Niedawno tez przechodzilem kontrol techniczna i wszystko bylo OK.Pozdrawiam.

albert_s 

Wysłany: 2010-01-11, 22:26   

procesor, w jaki sposób sprawdzali ci amortyzatory ?? powiem Ci szczerze u mnie w mojej clio aż tak bardzo bieżnika nie drze a amory mają tyle samo lat co autko (rok produkcji 1991). badanie techniczne miałem 26 września 2009 a amortyzatory padły mi na początku grudnia. badanie techniczne pojechałem do zaprzyjaźnionej SKP by autku przegląd zrobić. wiedziałem, że amorki są już zapocone, ale diagnosta w zawieszeniu wykrył tylko luz sworznia wahacza (co zresztą od razu po obydwu stronach wymieniłem). po wymianie ustawiana była zbieżność i ponowna "ścieżka" robiona. auto powiedział ok a amortyzatory zachowywały się jakby były jeszcze sprawne.
więc polecam porządnie sprawdzić je, bo jeśli to nie amory to znaczy że auto musiało być mocno bite. no bo co jeszcze tak może drzeć opony, że po 20.000 km wymieniasz ?
jeżeli zbieżność masz ok...

procesor 

Wysłany: 2010-01-12, 10:22   

Dzien dobry. :roll:
Bardzo dziekuje za odpowiedz.
:arrow: Jak sprawdzali amortyzatory...?Powiem smiesznie ,patrzyli na nie golym okiem w dwoch roznych serwisach.Ja osobiscie sam nie znam sie ,az tak na tym.Wiec im zaufalem to co mi powiedzieli.W kontroli technicznej pojazdu,trzepal na polce kazdym kolem.Powiedzial mi tez ,ze wszystko OK.Ze, nie ma duzej roznicy miedzy obydwoma.Wlasnie dwa tygodnie temu znowu robilem -sprawdzalem zbieznosc i ustawienie kol.Tym razem w zakladzie ,ktory zajmuje sie prawie tylko i wylacznie podwoziem i oponami.Juz teraz trzeci raz jak robie to od momentu zakupu auta.Facet powiedzial ,ze w tym modelu jest bardzo duza granica ustawien.Znowu cos przestawil ,ale jak poprzednicy... w lewym kole ,a mi drze opone od wew.str.po prawej stronie.Kazalem mu zwrocic uwage na ustawienie katow ,bo tak doradzili mi na innym forum.(zalaczniki za chwile , na koncu).Sprawdzil katy i powiedzial ,ze OK.Jak juz mowilem nie znam sie zbytnio na tym.
W poprzednim zakladzie(koncesjoner Renault)robili to moscie -rampie.Kazde kolo stalo na tzw.obrotowym talezu.Tym razem w innym zakladzie podniesli auto na dmuchanej duzej okraglej poduszce."Plywalo" jak na fali morskiej.Pozakladali na kazde kolo jakby katowniki-ekierki i polaczyli to wszystko linka.Nastepnie patrzyl na ekran komputera i ustawial cos pod podwoziem.To tyle moge powiedziec na ten temat.Pytalem tez o amortyzatory.Popatrzyl "okiem",przejechal sie ze mna 5 kilometrow i powiedzial ,ze dobre.Sa od nowosci ,a auto ma juz ponad 88 tys.Km. Powiedzial ,ze autem nie trzepie na zakretach i przy hamowaniu itd...Niektorzy powiedzieli mi ,ze to normalne ,ze drze tak opony z przodu w tych modelach(prosze zobaczyc zalaczniki).Mam wrocic tym razem do darmowej kontroli ( czy cos sie nie przestawilo) po ok.od 1500-4000 tys.Km.Dziekuje za uwage i pozdrawiam.Oto zalaczniki z innego forum:

http://www.autokrata.pl/artykul/poeracze-gumy-2563

http://www.autocentrum.pl...&tid=1999923288

http://www.forum.opony.au...opic.php?t=3187 - tu nikt mi nic nie doradzil. :?:

albert_s 

Wysłany: 2010-01-12, 19:45   

procesor napisał/a:
patrzyli na nie golym okiem w dwoch roznych serwisach

no to jest pierwsza czynność którą można a nawet trzeba wykonać. dokładne oględziny teleskopów i oględziny ewentualnych wycieków (w przypadku olejowych).
procesor napisał/a:
Znowu cos przestawil ,ale jak poprzednicy... w lewym kole ,a mi drze opone od wew.str.po prawej stronie.

to przy regulacji zbieżności niech ciut rozreguluje prawą stronę i ją też ustawi od nowa. 20.000km i kapcie do kosza... to raptem co rok 1000...1500zł do kosza. tak nie może być przecież.
jakie masz ciśnienie w oponach ?? jeśli ściera ci bieżnik równomiernie od wewnątrz to moim zdaniem nieprawidłowe ustawienie zbieżności prawego koła o którym wspominasz. jeśli drze ci prawą oponę to czemu regulują lewą stronę? jak wygląda w takim razie opona lewa ?? równomiernie zużywa się ??
jeżeli lamelki na bieżniku prawej opony (ale i lewej) są "ząbkowane" tzn. jeden wyższy a drugi niższy to raczej amorki.
luzów w zawieszeniu na pewno nie masz ??
u mnie pierwsze badanie techniczne luzu sworznia na szarpakach nie wychwyciło, dopiero drugie badanie po jakimś czasie jak stan się pogorszył, a już wcześniej było coś słychać (nie mówię, że masz sworzeń, to tylko przykład, że szarpaki nie zawsze są miarodajne).
do głowy przychodzi mi jeszcze łożysko koła ewentualnie piasta.
pogadaj z kimś kto ma te "niby" felerne pod tym względem clio II niech się wypowie jak wygląda zużycie opon u niego. jak nie masz takiego znajomego to na parkingu przed hipermarketem po prostu kogoś od clio II zapytaj (tak po prostu, to nic złego zapytać).
moim zdaniem nawet jeżeli clio II zdobyło miano "pożeracza gum" to nie chce mi się wierzyć że zjada je już po 20.000 km.
zużyte łożysko koła buczy podczas jazdy, ale nie zawsze jest to objawem zużycia. może jest jakieś bicie na łożysku (choć wyczułbyś to podczas szybkiej jazdy na kierownicy - drgania), ale można to też sprawdzić.
na razie tyle mi do głowy przychodzi.

PS: nie wiem jak to zabrzmi (może jak kryptoreklama) ale załóż temat też na www.krc.cn.pl . tam czynnie "działam" od 3 lat, znam to forum i wiem, że ludzie z KRC (Klub Renault Clio) starają się pomagać. jest też dużo więcej wejść.
możesz tam zapytać śmiało na ile starczają ludziom oponki w clio II.

pozdrawiam

procesor 

Wysłany: 2010-01-13, 11:23   

Witam. :->
:idea: Dzieki za lamanie glowy... :idea:
Sprobuje wymienic przednie amortyzatory.Popytam tez"gosci" co maja podobne clio...
Wyciekow nie ma.Patrzylem kilka razy i w serwisie tez.Kolo( przednie kola) nie piszcza,czyli lozyska beda OK.W serwisie po podniesienu auta krecili recznie kolami we wszystkie strony."Szarpali" na lewo i prawo ,aby zobaczyc czy sa luzy.Nic nie znalezli.
Jak juz pisalem ,trzeci raz jak robie geometrie kol.Mysle ,ze ci co to robia powinni znac sie na rzeczy...Lewa( strona kierowcy) opona w porownaniu do prawej ( strona pasazera)sciera sie rownomiernie i regularnie.Ale co zrobic??? :?: :?: :?: :!: !Zzeram je bardzo szybko( kola przednie!)Co do prawej strony (opony) to dolaczam zdjecia.Tak to wyglada po ok.5- ciu miesiacach.Sa to zimowki.Dokonczylem je w lecie.W zimie pracowaly z przodu.Z letnimi jest podobnie;tylko ze guma twardsza."Ciagne" wtedy nimi ok. jednego do poltora miesiaca dluzej.Na zimowkach z przodu ( ktore dokanczam w lecie) robie ok. 13 -13.5 tys Km,a na letnich 15 -16 tys Km.I tyle !!! :!:
Cisnienie jest dobre.Dodaje nawet 100gr. wiecej i pompuje jak na autostrade.Sprawdzam co miesiac.
Zdjecia( powinny "chodzic",a jak nie to zrobie inaczej...)
Pozdrawiam.

http://img138.imageshack....3/dscn1256u.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/5704/dscn1255a.jpg

http://img43.imageshack.u.../dscn1254ga.jpg

http://img27.imageshack.u...1/dscn1259j.jpg

albert_s 

Wysłany: 2010-01-13, 16:15   

procesor napisał/a:
Sprobuje wymienic przednie amortyzatory.

słuchaj to jest ostateczność i wiąże się ze sporym wydatkiem. musisz zatem na pewno być pewnym tego, że mogą to amortyzatory robić problem.
oglądam załączone fotki. ząbkowania bieżnika nie widzę (co przemawia na plus amortyzatorów) że to jednak chyba nie one. poza tym amorki padają raczej jednakowo.
podejrzewam, że auto ma jednak nieciekawą przeszłość (dzwon). gdyby to były jednak amorki (a po fotkach sądzę, że jednak nie) to miałbyś pp ząbkowane lamele (jak u mnie).
ktoś proponował rozbujać auto przy każdym amortyzatorze, ale z własnego doświadczenia ta metoda jest mocno dyskusyjna na weryfikację poprawności działania amorków.
niby mówią, że jak rozbujasz auto przy amortyzatorze a ono wykona dwa trzy wahnięcia to amorki sprawne, ale powiem, że ja bujam swoje autko a ono wykonuje dwa wahnięcia i co... są dobre mimo że stukają i są mokre. także tylko specjalista z odpowiednimi umiejetnościami, doświadczeniem i sprzętem to zweryfikuje.
nie mniej jednak uważam, że auto zostawia "trzeci ślad" co wynika ze złej geometrii/zbieżności lub miało dzwona z prawej strony. obejrzyj karoserie dokładnie na szczelinach i w zakamarkach pod maską czy nie ma podejrzanych śladów napraw.
nie ściąga cię na prawa lub lewą stronę jadąc na wprost ??
koła masz dobrze wyważane ??
felgi proste ??

Tomik 1970 
Mod Team

Auto: SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci
Wysłany: 2010-01-13, 16:40   

Po oglądnięciu fotek uważam ,że to wina geometrii . Sprawdź zbieżność i kąty kół przednich. Może rzeczywiście autko po dzwonie :->

Odpowiedz do tematu