FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
Szybkie i nierownomierne zuzycie opon przednich.
Autor Wiadomość
procesor 

Auto: Renault Clio II ph II
Silnik: 1.5dci/65 CV
Wysłany: 2010-01-13, 17:14   

Witam ponownie. :->
Amortyzatory ...pewnie ,ze to wydatek ,ale lapie sie jak tonacy brzytwy...
Felgi zwlaszcza te zimowe sa nowe.Opony chyba tez dobrze zlozone i wywazone ,bo robie to w serwisie Citroena.Robia mi to taniej w porownaniu z Renaultem.
Nie chce sie juz powtarzac ,ale przeczytaj moj pierwszy post - na samym poczatku.Pisalem do siedziby Renaulta ,ale g.... sie nawet nie odezwali.W serwisie moze nie chca sie przyznac ,a teraz moja roczna gwarancja mi minela.To blacharz z ich serwisu mi powiedzial ,ze drzwi byly juz sciagane. :arrow: Mowi:"moze nie mialo wypadku ,ale ktos te drzwi juz sciagal.Albo ,byly wyrwane,albo cos w nie walnelo..."
Zawiaozlem auto do innych dwoch roznych mechanikow.Tez sie dziwili ,ze to "troche" za szybko zzeram te opony.Ale co ? :?: Tez mi nic innego nie doradzili jak im opowiedzialem co do tej pory robilem...Pytalem i patrzyli na cale przednie zawieszenie,czy nie bylo bite.Podobno nic nie znalezli ,a zwlaszcza nie mogli powiedziec dokladnie poniewaz zaraz po kupnie pomalowalem -zabezpieczylem Bitgumem caly spod.Zawieszenie tez cale (antyrdzeniowa) pomalowalem.Pytali mnie co powiedzial mi facet przy kontroli technicznej pojazdu.Tam podobno od razu powiedzial by mi czy bylo bite.Mowili ,ze przy ustawianiu geometrji tez powinni mi powiedziec to samo.Poniewaz bardzo ciezko usatwic jest zbieznosc ,lub prawie jest to niemozliwe przy bitych autach.
Pozdrawiam. :->

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Tomik 1970 
Mod Team

Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wysłany: 2010-01-13, 18:29   

Więc dałeś sobie odpowiedź na zadane przez siebie pytanie.Auto jest po dzwonie i ma źle ustawioną geometrię :!: Nie ma innej przyczyny jednostronnego zużycia się opon ,
Co do serwisu - jedź do nich a nie pisz ;-)

albert_s 

Auto: Renault Clio
Silnik: 1.4 RT E7J/718
Wysłany: 2010-01-13, 18:53   

Tomik 1970 napisał/a:
Po oglądnięciu fotek uważam ,że to wina geometrii .

i ja też tak uważam po zobaczeniu fotek.
procesor napisał/a:
Juz po tygodniu stwierdzilem nieszczelnosc dzrzwi prawych podczas ulewnego deszczu

prawe drzwi, prawa opona... nie trać już kasy na przeglądy etc.
nikogo nie będę oskarżał, ale ja uważam, że auto jest po dzwonie.
jeżeli amortyzatory sprawne, łożyska kół sprawne, luzów w zawieszeniu nie ma, auta nie ściąga a mimo to drze prawą oponę i nie da się ustawić poprawnie zbieżności/geometrii to być może oszukano cię, że auto nie było bite. mechanik nie zawsze poprawnie rozpozna czy było uderzone (to też zależy na jakiego mechanika natrafisz) bo auto można zrobić tak, że ciężko rozpoznać czy powypadkowe (jeżeli np. dostało koło, błotnik i drzwi). jak dobry lakiernik to się prawie nie dopatrzysz a tu któryś wspominasz dopatrzył się zawiasów, że było grzebane. diabeł tkwi w szczegółach.

procesor 

Auto: Renault Clio II ph II
Silnik: 1.5dci/65 CV
Wysłany: 2010-01-13, 22:12   "Komu bije dzwon"?

DZIEKUJE WSZYSTKIM za cenne uwagi.
Rzeczywiscie ,chyba i sam sobie po trochu odpowiedzialem na swoje pytanie...Zylem nadzieja,ale musze otworzyc oczy.
Dalem sie wyrolowac.Co zrobic...?Wziac eksperta samochodowego,udowadniac ,skarzyc sie ze skurw....,procesowac?Chyba wiecej strace kasy niz to teraz jest warte to auto.
Na wszystko mam rachunki i faktory,ale co ?Skarzylem sie juz od samego poczatku na wciek wody po prawej strone.Nie przykladalem na poczatku uwagi na stan opon,az do poki gdy zaczalem je kupywac 2 -a razy na rok na przednie kola.Co mi jeszcze "dowalilo" to -to ,ze facet z kontroli technicznej auta nie podbil mi jej ze wzgl.na te sciezke na oponie.
W serwisie renaulta moga mi teraz powiedziec ,ze to ja sam gdzies dupnalem ,albo ktos mi dupnal...
Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu