mateuszis
Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1,9dci
Wysłany: 2012-01-19, 18:12 Szyba kierowcy i woda w kabinie Laguna II 01"
Witam, mam dwa problemy które nękają moja Lagunke.
Pierwszy z nich to szyba kierowcy(czyli moja :]) chodzi o to że jadąc samochodem do pracy uchyliłem do połowy szybę w wiadomym celu gdy jest się palaczem, po zakończeniu czynności szyba zamiast podnieść się do góry opadła trochę i już nie chciała ruszyć, natychmiast się zatrzymałem i chciałem sprawdzić co się dzieje. Na postoju przy zgaszonym silniku chciałem podnieść szybę lecz dało się słyszeć tylko prace siłowni czka a szyba ani drgnie, dociągnąłem ją rękoma i na razie jest spoko ale gdy jestem w pracy cały czas myślę czy ktoś mi się do auta nie włamuje ponieważ żadnej trudności to nie sprawia wystarczy przyprzeć ręką i przesunąć w dół..i otwarte. Ktoś może wie co się mogło stać? Ta szyba już wcześniej dziwnie działała, zamykała się skokowo nie płynnie, być może a nawet na pewno jest to zużycie bo autko nie nowe. Ale chce wiedzieć co mogło się zepsuć aby to naprawić.
Rozpisałem się ale chce abyście sobie to uzmysłowili i wyobrazili
Dla niechętnych do lektury! Chodzi o to że szyba sie nie zamyka siłownik pracuje ale bezskutecznie
Problem numer 2:
Wyjeżdżając dziś rano do pracy po mrozie -15*C odpaliłem samochód bezproblemowo
pomyślałem kocham to auto :P ale gdy samochód został na parkingu i nastał odwilż coś złego się wydarzyło, wyszedłem z pracy prosto do auta zapaliłem samochód, spaliłem papierosa( celowo by autko oczywiście złapało cokolwiek temperatury) wsiadłem i ruszyłem spojrzałem na miejsce pasażera i....zauważyłem na wycieraczce gumowej kałuże wody, pomyślałem ee pewnie nie domknąłem szyby ale szyba była zamknięta. Nie wiem jakim cudem woda dostała się do auta. Podejrzewam że musiało napchać śniegu bo miałem całe zawalone nadkola ale jakim cudem do auta? Gdzieś jest dziura? Wszystkie uszczelki w drzwiach suche, otwieram schowek a tam na prowadnicy zamknięcia schowka woda. Coś pod deską rozdzielczą złego się dzieje.
Dodam kilka zdjęć abyście zobaczyli co zamokło i ocenili którędy mogło się dostać.
EDIT: Dodam że przednia szyba była zmieniana ponieważ kamień z pod kół mi ją uszkodził.
To może być przyczyna stojącej wody w kabinie?
Masz auto z klimatronikiem?.. to tez jest kolejny "ślad"..
Pozdrawiam!
A co do szyby, "siadły" zabki tzn. wytarły sie.. i nie podnosi..
czasem luzy na prowadnicach tez skutecznie blokuja podnosnik szyby..
słychac tylko silniczek.... i "terkotanie"..
ps.
Nie wiem, czy mozna tak linkowac..- najwyzej admin "wytnie"..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.