Wysłany: 2010-05-25, 06:59 silnik zgasł i cos strzeliło
witajcie..
mam taki problem - przy podjezdzie na kraweznik zonie zgasł silnik.. problem w tym ze cos tam glosno strzeliło.. auto odpaliło bez problemu i jezdzi jak wczesniej ale ten "grzmot" nie daje mi spokoju.. silnik - benzyna, nie mam inastalacji LPG.. wiem ze nikt nie jest jasnowidzem ale moze ktos z Was ma pomysł co to moglo byc ??
nie, bylo tam duzo miejsca i nic w co mozna uderzyc (kraweznik byl niski) .. to na pewno dzwiek spod maski - pierwszy raz mi sie cos takiego zdarzyło.. "na oko" jest ok, nic nie odpadło, silnik pracuje normalnie ale jedziemy wkrotce z malym dzieckiem se slaska nad morze i troche mnie to zaniepokoilo.. nie raz auto zonie zgaslo ale taki wystrzal byl po raz pierwszy..
venik, jeżeli masz pewność, że "strzał" nie był wywołany przez uderzenie o krawężnik. To ja obstawiam, że ten odgłos był wywołany przez gasnący silnik. Możliwe, że w momencie gdy silnik gasł wybuchła mieszanka, pewnie pedał gazu był mocno wciśnięty i stąd strzał. Ja bym się tym za bardzo nie przejmował.
napewno nie byl to kraweznik - zona dosyc powoli podjezdzala .. z mieszanka to bardzo, bardzo mozliwe.. ja sie jeszcze zastanawialem czy w skrzyni biegów cos nie przeskoczyło bo przy pojdezdzie naprezenia sa wieksze.. wczoraj jeszcze raz bylem w garazu, auto jezdzi normalnie, biegi wchodza bez problemu.. zadnych dziwnych dzwiekow nie slychac.. jedyne co mnie zastanowilo to ze na wylaczonym silniku moge wrzucic bieg bez sprzegla.. pisze o tym bo nigdy wczesniej tego nie sprawdzalem - normalne to jest czy mam sie martwic
na wszelki wypadek wykupilem "autopomoc" u ubezpieczyciela ale mam nadzieje ze sie nie przyda
Wiem że odgrzewam kotleta po długim czasie. Wjechanie z impetem w krawężnik albo w dziurę może spowodować wybicie wyłącznika wstrząsowego immo - wtedy silnik gaśnie. Wystarczy go włączyć spowrotem naciskając czerwony przycisk przy akumulatorze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.