Wysłany: 2011-04-18, 20:25 RX4 drgania silnika na nadwoziu
1,9CDi 2800 obrotów zaczyna drgać nadwozie 3000 koniec drgań. Drgania zależą od obciążenia silnika - im większy bieg tym większe, występują w czasie przyspieszania, im bardziej pedał w podłodze tym mocniejsze. Wymiana poduszek wszystkich nic nie dała. Pomogła wymiana sprzęgła - docisk był spalony i krzywy - drgania spadły ~ o połowę. Wszystkie podpory wału O.K. Przegub elastyczny nowy. Nie jest to wał, bo po przekroczeniu 3000 na piątce (około 120 km/h) wszystko jest oki. Z tego samego powodu nie są to koła. Pomocy!
Czy drgania występują też na biegu jałowym? Jak masz na luzie i wkręcisz silnik na podane obroty to czuć drgania?
Kolego, to że nie drży czy po przekroczeniu 120km/h nie oznacza to, że np. koła są w porządku. Buda drga, gdy mamy rezonans, wtedy odczuwasz to najbardziej. Kiedyś koleś źle wyważył mi zimówki, jeździłem tak całą zimę, były lekkie drgania. Te lekkie drgania spowodowały wybicie wewnętrznych końcówek drążków, zwykle zużywają się zewnętrzne końcówki drążków.
Drgania występowały tylko przy jednej prędkości lub zakresie (90-110 km/h).
W Twoim przypadku sprawa jest bardziej skomplikowana ze względu na napęd na 4 koła.
Może nie wyraziłem się dość precyzyjnie, drgania występują na wszystkich biegach w tym zakresie obrotów silnika i dlatego zaznaczyłem, że nie są to koła. Przy czym na pierwszym i drugim nie są wyczuwalne, na trzecim już tak, na czwartym bardziej a na piątym najmocniej. Być może jest to spowodowane tym, że w miarę wzrostu prędkości napęd przenoszony jest na przód, jak przypuszczam na piątym biegu powyżej 100km/h jest już 90/10%.
Witam Wszystkich.Ja mam podobnie.Jadąc na 4 biegu 80km/h nic sie nie dzieje.Po wlonczeniu 5 biegu zaczyna drgać(wibrować) przy tej samej predkosci.Ustepuje przy predkosci pwyrzej 110km/h.Drzy tylko jak ciagnie.Jak sie pusci noge z gazu to przestaje nie wylanczajac na luzik.Po wlozeniu z powrotem 4 biegu jest ok.Wal zrobiony.Nowe podpory,krzyzaki.Nowe sprzeglo gumowe i tuleja centrujaca.Oczywiscie bez walu tego problemu nie ma.Scenic rx4 2.0 16v.2001r.Pomocy.
Wal wywazony.Sprawdzany 2 razy w zakładzie ktury zajmuje sie wywazaniem i naprawami wałów.
[ Dodano: 2011-12-04, 23:03 ]
Autko całkiem zacne.Tylko jak jest w dieslu to bym uwazal na przebieg.Bo czesto jest krecony i niby przy przebiegu 160000 wzsystko wysiada.Wtryski i turbo.
Tez mi sie tak wydaje.Nie daje mi spokoju czemu tylko na 5 biegu tak jest a na innych nie.Jutro wjade na podnosnik i przyjze sie blizej.I moze zdejme dupke od skrzyni i przyjze sie kolom 5 biegu.Moze cos tam polecialo.
Witam Kolegów w moim rx4 są identyczne objawy jakie opisał ADAMOS wał jest orginalny i przebiek 160000 na 90% więc przyczyna jest gdzie indziej skoro kolega wszystko wymienił i jest to samo.
Ja zaopserwowałem w swoim aucie że przy 3000 tyś na postoju silnik w chodzi w wibracje które są lekko odczuwalne w kabinie. Na 5 biegu przy tych3000tyś obrotów jedzie 100 km więc te wibracje mogą przenosić się na wał a zniego na nadwozie. Dodam że moje podpory silnika nie wyglądają mi za dobrze szczególnie ta na dole nad wałem wewnętrzna tuleja opiera się o brzeg więc może ona nie wybiera tych wibracji Pozdrawiam.
Kolego piotrek30 czy ta usterka u Ciebie pojawila sie nagle?Czy np.jezdziłeś bez wału i po załozeniu usterka pojawiła sie.U mnie jest tak ze jak mam 3000 obrotów i jade na 4 biegu to wibracji nie ma.Tylko na 5 są.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.