piotrek30, Mam znowu problem, kupiłem ten tłumik drgań od w124 , i niby pasuje rozstaw otworów oraz średnice otworów, ale trójkątne zakończenie wału nie wchodzi w środek tego kształtu tłumika. Czy trzeba podpiłować któryś element, czy poprostu kupiłem zły tłumik?. Jak próbuje zamontować inaczej to dochodzi grubość tłumika i wał się nie mieści. proszę o poradę!. A co do tych półosi, które chcę wyjąć dla wymiany uszczelniaczy- To jak odkręce wał, i dyfer na 4 śrubach i go opuszcze - to wtedy tak poprostu wyjmuje półoś 1 i potem 2? Nie trzeba nic więcej odkręcać, przecież ruch w strone koła jest ograniczony? Dzięki
Ratem kolega adamos111 kupił z nr katalogowymLMI29476. pisał że jest troszke szerszy ale pasowało i nic nie pisał o piłowaniu, więc nie wiem ma kosztować ok 250zł.
Most opuszczarz 15 cm cofasz do tyłu i robi się miejsce na wyjęcie półosi
[ Dodano: 2012-01-23, 11:04 ]
Problem wibracji rozwiązałem. Winna była wybierznikowana opona tylna która jest w super stanie ale bardzo głośna i powodowała wibracje które przenosiły się na bude.Może być tak jak wulkanizator mówi że jest bardzo wrażliwy na stan opon z tym wielowahaczowym zawieszeniem.
Witam.Ja kupiłem łacznik gumowy wału z mostem.A kolega Ratem pyta o tłumik drgań.Ja u siebie tez miałem od merca i wszystko pasowało.Nic nie trzeba było piłować.Teraz nie mam zadnego.Umnie na 5 biegu dalej drzy(buczy).I nie są to opony.
Kolego Adamos możesz nam pokazać lub wytłumaczyć różnice między łącznikiem a tłumikiem.
wracając do buczenia na 5 biegu pewnie jest to skrzynia biegów rozlatuje się któreś łożysko z wiązane z 5 biegiem oby nie ale zajrzyj do miski olejowej czy nie ma tam opiłków. Rozmawiałem z ze znajomym mechanikiem i w passacie b5 szukali co buczy przy 80 i była to skrzynia. Na marginesie ten gość przejechał sie moim i stwierdził że łożysko koła przednie do wymiany stąd u mnie te odgłosy i pewnie opony nie mają tu nic do znaczenia.
kolega ratem tłumik drgań jest na wiskozie potem jest łącznik gumowy i doniego przykrencasz wał nigdzie go nie wciskasz jest mały uszczelniacz i tyle poprawcie jeśli sie myle.
Dzieki za zdjęcia mercedesa wygląda na mocniejszy ?
Kolego ADAMOS jak u ciebie z łożyskami kół może tu jest problem?
[ Dodano: 2012-02-06, 10:35 ]
ps. wydech jest tak nisko że patrząc z boku widak luke między nim a podwoziem (koledzy pytają co tam wisi pod spodem) i czy jest na środku podwieszony
Wydech tak ma byc.Widac go bo jest duzy przeswit.Jest przykrecony do katalizatora i dopiero są wieszaki na ostatnim tłumiku.Jest nisko bo wał idzie.Z łozyskami wkolach mam OK.Wczesniej juz sprawdzalem.Wszystkie tlumiki drgan jakie sa dostepne nie pasujs na wiskoze.Tylko oryginal. W benzynie tylko ten wystepuje.Jezeli chodzi o diesla to wystepuja 2.I ten drugi pasuje od merca, omegi i nawet bmw.Zaklada sie na wal,przed gumowe sprzeglo.Przerobiłem chyba wszystkie mozliwosci.Z tym buczeniem jak cos sie rozdupcy to sie dowiem cobylo.Albo do wiosny i wal wyjme i bedzie OK!
[ Dodano: 2012-02-15, 12:40 ]
Panowie doszedłem i zrobileL SCENICA.Juz jest ok.Puzniej opisze co było.
[ Dodano: 2012-02-15, 21:43 ]
Przyczyną mojego problemu było poluzowane miejsze koło 5 biegu.Te na wałku głównym.Jak wymieniałem uszczelniacz półosi lewej to zajżałem do skrzyni i wyszło.Wyrobił sie frez na kólku jak i na wałku.Załozyłem cały 5 bieg od skrzyni JC5(w RX4 JEST JC7) bo kułka nie miałem.Inna ilość zębów.Ciut inne przełożenie jest.Na 5 jest troszeczke szybszy niż na oryginalnych trybach.Ihula jak sie patrzy.
Adamos wyjęcie skrzyni biegów to chyba nie jest prosta sprawa mało miejsca ? Zalałeś ją świerzym olejem NFJ ?bo ja chce zmienić i nie wiem czy to ma sens jeśli starego jest w normie a biegi lekko wchodzą. Chciałe cie zapytać o spalanie bo nie działa mi druga sonda lambda ale mechanik kazał jeżdzić .Na trasie 200 km jadąc ok100 km/h wyszło 8,5 litra. Jak podjade do miasteczka 25 km i ponim sie pokręce średnia 9,6-10l?
Witam.Ja niewyjmowałem całej skrzyni bo to od groma roboty.Odkreciłem samą tzw.dupke piątego biegu.Ja u siebie wcześniej zmieniałem olej.Niby producent nie przewiduje wymiany ale ja postanowilem wymienic po zakupie.A te spalanie to na benzynie czy masz LPG zamontowane?Po miescie mi pali 10 benzyny albo 12,5 gazu.Zalezy na czym jezdze.A po trasie to 11 gazu.
Cześć czyli remont 5 biegu to nie koniec świata. Jaki olej zalałeś?i czy bardzo był wypracowany bo mój jest niezły dlatego rozważam wymiane.To spalanie jest na benzynie.Czyli 10 w miescie to norma dodam ,że zawalidrogą nie jestem.Instalacji na razie nie planuje,pokonuje krótkie odcinki a rocznie robie ok 7tyś km
Chciałbym zdjąć wał na okres letni co o tym myślisz ?
Ostatnio zmieniony przez piotrek30 2012-03-08, 16:49, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.