Wysłany: 2010-09-03, 08:51 Renault Megane 1.6 16V POMOCY!!!
Megane to auto mojej dziewczyny. Około maja na desce rozdzielczej zaczęła mrugać lampka oleju(podczas wciśniętego sprzęgła lub na biegu jałowym przy obrotach silnika ~700-800 wystarczyło dodać lekko gazu lampka przestaje mrugać). Auto poszło do mechanika, a ten po rozebraniu silnika stwierdził, że ciśnienie oleju spada na: porysowanych wałkach rozrządu, ich pokrywie od góry oraz na panewkach walu korbowego. Do tego doszła uszkodzona od opiłków w silniku pompa olejowa. Podobno założyli regenerowaną. Kilka dni wcześniej ten sam mechanik wymienił czujnik oleju oraz olej na inny. Cała impreza to koszt 1000zl!!!
Po przejechaniu niecałych 800km to samo!!! W aucie po rozgrzaniu zaczyna mrugać lampka oleju. Oczywiście kierunek mechanik... Ten stwierdził, że nie wie i musi zobaczyć co jest. Auto było u niego 2 tygodnie rozebrał cały silnik w drobny mak i stwierdził, że jest wał podjechany i trzeba szlifować bo tam gubi ciśnienie. Załatwiłem wał + wszystkie panewki w stanie praktycznie idealnym. Założył. Wczoraj z dziewczyną odbieram auto. Koszt całej imprezy kolejne 800zl Wszystko ok przejechałem O ZGROZO!! 31km - lampka od oleju zaczyna mrugać, a po kolejnych 3km świeci się ciągle i już nie tylko na wolnych obrotach lecz nie gaśnie ponizej 1500 obrotów!!
Mechanik dostał zjeb*ke za eksperymentowanie. Powiedział, że zwróci pieniądze i ja tego będę się domagać!
Na dzień dzisiejszy nie znam przyczyny dlaczego taki problem wystepuję w tym aucie.
Powtarzam, że jest to Renault Megane Coupe 1.6 16V 99r przebieg 156tyś (auto wcześniej było w posiadaniu "kolegi mojego kolegi" - świnia jedna jak się okazało... Auto z Polski używane przez jego matkę i jego)
PROSZĘ WAS O POMOC I JAKIEKOLWIEK SENSOWNE SUGESTIE CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ TAKIEGO ZACHOWANIA
Zapomniałem dodać, że pompa oleju równiez była wymieniana. z tym ze wczoraj dowiedziałem się ze do nowej wzięto starą pokrywę czy przykrywę. W tej przykrywie jest jakaś spręzynka która odpowiada za robocze ciśnienie. Jest mozliwe, ze ten mechanizm się popsuł lub rozregulował?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.