opki
Auto: renault
Silnik: clio
Wysłany: 2011-03-24, 13:33 Renault Clio II 1,4 16v 100KM przerywający silnik brak mocy
Chciałem sie podzielić problemem który mnie spotkał ostatnio i opisać go abyście w przyszłosci nie zjedli paznokci z nerwów . jadąc do wydziału komunikacji aby zarejestrowac auto zaczyna silnik przerywać falować i traci moc wraz z dziwnym mruganiem kontrolki sondy lambda pomyślałem moze brak paliwa ale nic zaczynam dociekac na miejscu sprawdzam wizualnie silnik nie cieknie płyny ok a wiec ide dalej ściągam osłone silnika i sprawdzam kable które idą do cewek wszystko ok podejrzenia idą na cewke tylko która choć moze być też uwaga walnieta sonda lambda ,świece, padniety wtrysk , lub np mógł przeskoczyć pasek rozrządu ale zaczynam od cewek bo przynajmniej tyle bez mechanika samemu mozna sprawdzic choć nie powiem wpierw podjechałem do serwisu Renault z prośbą o podłaczenie do kompa i odpowiedz serwisu panie dopiero w piatek a był poniedziałek no i 200 złoty sama diagnoza a na zapytanie moje a co ewentualnie mogło sie stac ze tak nagle sie zp.... to usłyszałem taką dosłownie odpowiedz ooooooooooo iioooooooo ooo panie mogło paść dużo rzeczy wysmiałem gościa i odjechałem w kierunku garażu więc wracajac do cewek patrząc od lewej 1,2,3,4 nr cewek nie zawsze odłaszenie kabli od cewek coś wykaze ja tak miałem odłączyłem 1 oczywiście przy pracującym silniku który sobie falował tak przebieral na wolnych obrotach i nic wielkiego sie nie stało troszeczke sie pogorszyło ale zaraz wszedł na wyzsze obroty odłączyłem nr 2 i co silnik gaśnie tak samo zrobił przy nr 3 zgasł ale przy nr 4 zrobił to samo co przy nr1 czyli lekkie pogorszenie pracy silnika . i co teraz pomyślałem zrobiłem kilka telefonów, co sie okazuje że lepiej zrobić tak odkrecamy cewki ale zostawiamy na swoich miejscach odpalamy auto i wyciagamy cewki jeśli wyciagasz i strzelaja iskry to cewka jest dobra przynajmniej tak sie mówi i znalazłem babola śmierdzącego cewka nr 4 nie działa wsiadam w samochód i jakde do sklepu a zaznaczam że jade własnie tym clio po jakiś 500 set metrach czuje że auto straciło moc jeszcze mocniej niż przed dojechaniem do garażu normalnie nie jedzie. kupiona cewka wsadzona w nr 4 i co auto tak samo przebiera zniechecony i zdesperowany że moze to coś innego wsiadam w samochód i jade mysląc co to moze być ale czuje że auto mam taka właśnie moc jak w momencie kiedy pierwszy raz zaczął mi przerywać , brakuje mu fakt mocy ale nie to co przed chwilą jak jechałem do sklepu szybka decyzja i wracam do sklepu mając za soba torksy sprawdzam czy nowa cewka działa i działa więc sprawdzam od lewej cewka nr1 podnosze i co nic padła nastepna cewka wyobraźcie sobie w ciądu 5 km padła nastepna kupiłem cewke wsadziłem i co słysze ten dzwiek te mruszenie wręcz gwizdanie autko chodzi cacy . zaznaczam że cewki zostały wsadzone BERU a nie jak były orginalnie SAGEM wiec teraz ma 2x BERU i 2xSAGEM napewno te dwie wymienie ale nie mieli w sklepie bo już by je miał cena cewki 100 zł wiec cena całkiem całkiem nowe swiece 45 zł więc koszt całkowity 245 zł .. i teraz pomyślcie ile by mnie wykasowali w serwisie he he ODRADZAM SERWISY . serdecznie pozdraiam i mam nadzieje że komuś tą wypowiedzia pomoge sory za błedy he he
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.