witam wszystkich
mam problem z moją laguną I `96 rok
nie mogę wrzucić żadnego biegu podczas pracy silnika, na wyłączonym silniku jest w miarę ok. bieg można włączyc odpalic auto i jechac. Na pedale od sprzęgła pojawił się luz. pedał ma jakieś 10 cm luzu. gdy trzymam go ręką moge swobodnie go przemieszczac w zakresie około 10 cm góra-dół. dopiero po tych 10 cm czuć jakiś lekki opór że sprzęgło jest wciskane. myślę że problem leży w tym pedale, chyba ten opór wciskania pedału powinno się czuc od początku a nie dopiero po jakims czacie. zaznaczam że płyn hamulcowy mam uzupełniony na max. jednak jakis czas temu zapaliła mi się kontrolka że go brakuje i dolewałem. jak przywrócić prawidłowe położenie pedału sprzęgła (zlikwidowac ten luz)? z góry dziękuje za odpowiedź.
Sprzęgło w Laguna I nie jest hydrualiczne, pedał jest połączony ze skrzynią linką. Obstawiam, że linka spadła albo strzeliła. Miałem taką sytuację w Tipo, linka spadła z uchwytu wychodzącego ze skrzyni biegów i żadnego biegu na uruchomionym silniku nie dało rady oczywiście wbić.
Krzychu dzięki za odpowiedz. u mnie jednak jest na 100% hydrauliczne. ze zbiorniczka płynu hamulcowego wychodzą dwa dodatkowe węże doprowadzające i odprowadzające płyn do sprzęgła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.