przemo321
Auto: Renault Megane II Sport
Silnik: 2000
Wysłany: 2010-12-16, 13:56 Problem z silnikiem nie pali na jeden cylinder - benzyna
Witam serdecznie, mam "mały" problem z moim silnikiem, a mianowicie przy temp. otoczenia w granicach zera i poniżej, przy wyższych obrotach gaśnie mi silnik (nie za każdym razem). Objawia się to tym, iż przestali palić na jeden "gar". Jeśli jeżdżę spokojnie, nic takiego nie występuje. Nie ma różnicy, czy silnik pracuje 20 minut, czy 2 godziny. Zdarza się, że przez kilka dni jest ok, a czasami wyłącza się kilka razy. Podłączyłem komputer, by wykryć usterkę, niestety przez prawie miesiąc nie wystąpiła - do dzisiaj. Niestety oddałem komputer. Pojawia się komunikat "sprawdź wtrysk". Zaznaczam, że jest to silnik benzynowy 2.0T (225 KM) - Jeżdżę tylko i wyłącznie na dobrym paliwie (benzyna), nie posiadam instalacji LPG. Proszę o pomoc. Pozdrawiam i z góry dziękuję
[ Dodano: 2011-01-11, 14:20 ]
Witam ponownie, udało mi się usunąć w/w usterkę. Była ona bardzo prosta i zarazem zaskakująca. Okazało się, że wcześniejszy właściciel (francuz) zainstalował sobie zabezpieczenie (blokadę zapłonu przez dotyk), które w momencie sprzedaży wyłączył i nie poinformował mnie, że coś takiego się w nim znajduje. Wystarczyło "wyciąć" kostkę, która robiła zwarcie i odcinała dopływ paliwa. Od tego momentu wszystko wróciło do normy. Mam nadzieję, że komuś przyda się moja historia. Bo mechanicy wymienili by wszystko, tylko nie to co trzeba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.