otóż mam mały problem z ogrzewaniem, mianowicie z nawiewu wylatuje nawet nie ciepłe a letnie powietrze, znajomy stwierdził że to na 99% wina Termostatu.
Dziś wybrałem się do pobliskiego mechanika i mechanik stwierdził że do wymiany nadaje się Nagrzewnica, zmienił płyn z boryga na jakiś koncentrat, przepchał te przewody (120 zł wyniosło) i stwierdził że niewielka różnica "powinna być", lecz nie będzie 100% poprawy bez wymiany nagrzewnicy (podliczając około 300zł).
Po powrocie od mechanika, dzwoniłem do znajomego również mechanika i stwierdził że jeśli podczas postoju przy zapalonym silniku temp. wzrasta i jest dobre ogrzewanie to na pewno Termostat.
Zaznaczam że faktycznie podczas dłuższego postoju typu przejazd kolejowy temp. wzrasta i dość solidnie nawiew grzeje, lecz po ruszeniu po 1 - 3 min. temp. spada i jest ciągle przed 1 kreska na skali, blisko minimum, więc podczas jazdy nie ma szans żeby dobrze nagrzać samochód który i tak dość długo się nagrzewa do tej "letniej temp."
Także teraz moje pytanie, czy warto się pakować od razu w wymianę nagrzewnicy czy po prostu może to być faktycznie termostat i popytać jeszcze innych mechaników ?
może ktoś się zetknął z podobnym problemem ? posiadam Renault Clio 1.2 (1991r.)
(jestem młodym kierowcą także proszę o wyrozumiałe odpowiedzi)
Z góry dzięki serdeczne za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.