Wysłany: 2011-04-02, 10:29 problem z immobilajzerem
Witam,
mam problem z immobilaizerem w moim Kangoo '98 diesel.
Objaw:
1.otwieram centralny zamek z pilota radiowego (obły plastik pilota, w środku mała kość Philipsa PCF7931AS)
2.Po włożeniu kluczyka do stacyjki, przekręceniu i podgrzaniu świec czerwona kontrolka immo na sekundę gasnie i ponownie się zapala, uniemożliwiając odpalenie auta
Uzytkuje to auto od nowości, wcześniej nie zdarzało mi się to wcale. Rok temu był przypadek, gdy po podgrzaniu świec kontrolka immo zaczynała migać i sprawę rozwiązywało zamkniecie centralnego zamka, uzbrojenie go i otworzenie- wszystkie czynnosci wykonywałem siedząc za kierownicą. Po czasie doszedłem, że mała kość w kluczyku obluzowała się i jej umiejscowienie w pozycji na zdjęciu rozwiązało problem na dobre)
Ostatnie czynności, jakie wykonałem z autem przed wystąpieniem problemu z immo to:
1.zamknięcie auta centralnym zamkiem
2.odłączenie akumulatora (na wypadek próby kradzieży). w masce silnika nie mam wyłacznika otwarcia/zamknięcia maski, nie jest ona podpięta pod system centralnego zamka
Czy mieliscie podobny przypadek ze swoim autem?
Czy problem i jego rozwiązanie leży w elektronice lub w czymś innym?
Proszę o pomoc, auto jest mi bardzo potrzebne do pracy...
nie napisałeś jaki kod techniczny silnika jest i można teraz przypuszczać tylko że sterowanie silnika jest na pompie lucasa zabezpieczonej zaworem kodowanym .
W tym przypadku bardzo prawdopodobne jest utracenie synchronizacji UCH z zaworem kodowanym podczas rozłączania/ załączania akumulatora.
Napisz wiecej informacji jaki masz silnik (jak nie wiesz to czy pompa wtryskowa jest z linką zobacz) i czy jesteś w stanie coś pomierzyć to bede wiedział jak Ci pomóc .
Zwróć uwagę czy jak szybko włożysz kluczyk do stacyjki i od razu zakręcisz czy zapali na 2 sec.
- diagnoza UCH w celu sprawdzenia czy czyta i rozpoznaje kluczyk . (raczej tak bo kontrolka by migała chyba że zawartość pamięci całkiem sie wysypała)
- instalację zaworu kodowanego (kostka i 3 przewody od pompy 15, 31, linia W czyli 12V po zapłonie , masa i linia danych immobilizera)
- wykluczyć problem z dostarczaniem paliwa do pompy ew zapowietrzaniem się
- zobaczyć czy gumowa końcówka zaworu sie nie rozleciała .
z tym ostatnim to może być problem bo jesli pompa nie była nigdy rozbierana to zawór schowany jest pod metalową osłoną przykręconą śrubami zrywalnymi (czytaj wiercenie / szlifowanie) .
jeśli wysypało sie synchro zaworu (co przypuszczam za najbardziej możliwe) to masz dwa wyjścia . wymienić zawór na nowy (niekoniecznie kodowany bo jest 10 razy tańszy) lub
mozna by próbować zeaktywować zawór. ale to już musiał byś udać sie do magika co posiada tzw klepacz ...
narazie może zobacz co ogarniesz z tego co napisałem ...
naprawdę uprzejmie dziękuję za wszelkie wskazówki, jutro zaczynam sprawdzenie wskazanych zagadnień.Oczywiście dam znać o efektach!
[ Dodano: 2011-04-07, 07:56 ]
witam,problem rozwiązany. za Twoją namową wszystko sprawdziłem-także pozostałe wtyczki, konektory i połączenia. No i znalazłem przyczynę-obluzowaną wtyczkę z przewodem doprowadzonym do drugiego (od rozrządu) wtryskiwacza. Dołaczyłem zdjęcie z zaznaczonym "bezstykowym" konektorem.
ciesze się że mogłem pomóc . to o czym mówisz jest to czujnik wzniosu iglicy i rozpoznaje początek fazy wtrysku dlatego w większości silników jest niezbędnym elementem do rozruchu silnika ale bywają wyjątki że i bez niego auto pali .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.