Witam, od jakiegoś czasu słyszę piski w lewym przednim kole, a ostatnio tak się zagrzało że nie można było się dotknąć do felgi. Sądźę, że to tłoczek się zaciął,odkręciłem go poruszałem do przodu do tyłu, ale czy to wystarczy czy lepiej wymienić?
Witam
Też zauważyłem takie zachowanie w Thalijce mojego ojca ( w mojej tego nie ma - obie z 2009r.) wydaje mi się że to zacisk się zapieka - w salonie w Rzeszowie za zaglądnięcie do hamulców rządają 180 pln mimo iż auto na gwarancji.
_________________ Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio zmieniony przez Dyluś 2011-08-09, 21:57, w całości zmieniany 1 raz
Zapieczony tłoczek może być jednym z powodów ale proponuje również sprawdzić czy klocki hamulcowe pracują w jażmie ( jeżeli są zapieczone nie mają możliwości się cofnąć co w rezultacie powoduje grzanie się układu hamulcowego). Ogólnie jeżeli guma cylinderka jest cała nie powinno być z nim problemu i powinien dać się cofnąć. Czyszczenie powinno rozwiązać problem. Nasuwa się następne pytanie czy tarcze hamulcowe+klocki nie zostały przegrzane i lub nie posiadają nadmiernego zużycia (ranty-wymiar minimalny) i zestaw nie będzie do wymiany. Co do ceny podanej przez Dyluś wydaje mi się troche za wysoka za samo sprawdzenie a ogólnie elementy układu hamulcowego takie jak tarcze czy klocki nie podlegają gwarancji.
Zgadzam się z tobą że jest strasznie drogo............
Auto ojca jest już po wizycie w ASO- BEZPŁATNEJ naprawie bo rozleciała się okładzina szczęki i zblokowało hamulec w lewym tylnim kole, cały układ niby przeglądneli , a hamulce z przodu dalej piszczą
Auto: L II Ph II
Silnik: 2,0 dCi
Wysłany: 2011-08-11, 11:12
Pod klocki często są wkładane (zupełnie czasem niepotrzebnie) blaszki dystansowe.
Wyjmij z jednej strony i powinno być OK. Tak miałem kiedyś u siebie. Grzało się i piszczało strasznie czasem. Po wyjęciu blaszki z jednej strony i dokładnym przeczyszczeniu problem nie powrócił. Czasem też może się dostać drobny kamyk i blokować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.