Wysłany: 2011-06-01, 21:13 Problem po ponownym odpaleniu gdy silnik jest ciepły 1.2 16V
Mam w silniku Clio 2ph2 D4F 1.2 16V zagadkowa przypadłość, ale tylko wtedy jak się silnik odpali ponownie po jeździe np. po 5-50min. gdy jeszcze nie ostygł. Zaczynam jechać spokojnie (ekonomiczna jazda) to silnik jakoś tak jakby trochę słabszy się robił a spalanie chwilowe zamiast jak zawsze przy tej samej prędkości (5bieg 60-70km/h) około 5l. to wskazuje 11-13l. :o . Dopiero jak mu depnę gaz do dechy i odpuszczę do tego co było to już spalanie wraca do normy, czasem trzeba powtórzyć.
Nie miałem tego nigdy jak odpalam silnik zimny po dłuższym postoju.
Parę razy było tak że powoli się rozpędzam (zmieniam biegi na wyższe tak do około 2200obr.) i zaczynam jechać jednostajnie na 5 biegu 65km/h , nie rozpędzam się to odpuszczam trochę gazu, ale spalanie chwilowe jest trochę wyższe niż zazwyczaj i powoli rośnie, w pewnym momencie gdy dojdzie do poziomu mniej wiecej 1,5 raza tyle co powinno być auto jakby traci minimalnie na mocy więc dodaję minimalnie gazu to spalanie rośnie do poziomu 2 razy więcej i zaczyna szarpać.
Wtedy trzeba mu parę razy depnąć mocniej by spalanie wróciło do normy, albo do prawie normy bo jeszcze potrafi szarpnąć i znowu trzeba wcisnąć gazu w podłogę.
Dziwne jest to że tak dzieje się tylko po ponownym zapaleniu jak silnik jest jeszcze ciepły, bo po zapaleniu na całkowicie zimnym silnik pracuje jak nówka.
Wymieniłem już świece i cewkę z kablami wysokiego napięcia i nadal bez zmian.
A przy odpalaniu nie wskakuje na wyższe obroty? Może czujnik temperatury walnięty i auto załącza ssanie ???
Wyższe obroty ma tylko jak go zapalę na zimnym , ale to normalne.
A gdy jest ciepły i go zapalę, to ma jałowe obroty (minimalne - prawidłowe). Ale i tak jak zaczynam jechać to szarpie a spalanie chwilowe jest wysokie.
Może jeszcze coś dodam bo zauważyłem, po ponownym zapaleniu (przerwa z 20min.), na wolnych obrotach szarpał (prawie ze zgasł), a jak zacząłem jechać nadal szarpanie (spalanie 2x większe) a jak mu dałem gaz do dechy ~2800obr. to jakby coś go przytkało (słabo przyspieszał) a spalanie chwilowe ogromne z 20litrów (jakby się zalewał). Dopiero redukcja biegu 4000tys. i zaczął powoli wracać do normy, ale też nie od razu ...
No to zgadując dalej może się katalizator zatkał ( słaby, szarpie ), albo sonda lambda (jakoś tak to się pisze ) przekłamuje i komputer ma złe dane co do mieszanki paliwowej.
Wyczyściłem przepustnicę, styki popryskane kontakt sprejem, a czujniki temperatury silnika i powietrza wskazują prawidłowo.
A nadal to samo co było, po zapaleniu na ciepłym.
Już za bardzo nie pomaga depnięcie w gaz do dechy, przeważnie to musi się dogrzać, 5-10 minut jazdy i wraca do normy.
A o to wykres 60 sekund po zapaleniu silnika na prawie zimnym po 2.5godz. postoju (jak jest dobrze).
Zrobiłem test snody, jak zapalę gdy jest jeszcze ciepły.
Najpierw przez ponad minutę jechał Ok, a w momencie gdy zielona linia sondy lambda przestała pulsować, zaczął więcej palić i nierówno pracować.
Wszystkie zawory miały za duży luz (dolotowe 0.20 ~ 0.25, wylotowe 0.30 ~ 0.35) .
Ustawiłem na (ciasny szczelinomierz : dolot 0.1 wylotowe 0.2), (luźny szczelinomierz : dolot 0.05 wylotowe 0.15).
Teraz nadal ma to co było (przydławienia po zapaleniu na ciepłym).
Dodatkowo po regulacji, silnik na wolnych nie pracuje równo (cały czas - bez różnicy czy po 5min. czy 1godz.), ma takie co chwile drgnięcia, jakby coś nie tak ze świecami lub cewką ale nie dawno wymieniałem na nowe.
Myślę by wymienić sondę lambda, ale bym nie kombinował z zamiennikami tylko oryginalną kupił.
Na allegro znalazłem nową sondę NTK : H 7700274189 , tylko w opisie jest że do CLIO 3 i MODUS 1.2 16V .
A czy do mojego będzie się nadawała, Clio 2ph2 październik 2001 silnik D4F ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.