FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem i po problemi
Autor Wiadomość
macinsy 

Auto: Renault Clio
Silnik: 1,5DCi
Wysłany: 2010-12-28, 23:23   Problem i po problemi

Opisuję co mi się przytrafiło i jak z tym sobie poradziłem lub samo się poradziło - może komuś się przyda.
Auto: Renault Clio 1,5dCi 12.2001

Wieczorem pozostawiłem w garażu auto z włączonym zapłonem. Po około 12h wróciłem i wyglądało to tak:
kontroli świeciły się normalnie tak jak je pozostawiłem, wyłączyłem zapłon i po ponownym włączeniu zaczęło coś pykać (chyba rozrusznik), kontrolki prawie wszystkie zaczeły się świecić a po chwili migać a rozrusznik ani drgnął. Odłączyłem aku, podłączyłem do prostownika i wskazał, że niby jest naładowany. No to ponownie go podłączyłem do autka, ale bez zmian, więc ponownie go odłączyłem i pomimo wskazań prostownika podłączyłem go do ładowania i pozostawiłem na około 4h. Po powrocie zamontowałem go na miejsce, wszystko podłączyłem i zapalił bez problemu.

Niestety nie wiem co mogło być przyczyną. Może rozładował się aku, może coś komp sie zawiesił a może inna przyczyna

Na różnych forach można spotkać różne przyczyny, ale akurat nie napotkałem się na takie rozwiązanie jak u mnie, wiec dodaję to do innych.
pozdrawiam

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Prezes 
Mod Team

Auto: L II Ph II
Silnik: 2,0 dCi
Wysłany: 2010-12-29, 06:57   

macinsy napisał/a:
Wieczorem pozostawiłem w garażu auto
z włączonym zapłonem. Po około 12h wróciłem i wyglądało

To normalne, że wyssał wszystko z akumulatora jak zostawiłeś z tyloma włączonymi odbiornikami.
Tak czytam i w zasadzie nie widzę gdzie tu jakiś problem jest.
Chyba tylko taki, że zaufałeś wskazaniom prostownika ;-)

macinsy 

Auto: Renault Clio
Silnik: 1,5DCi
Wysłany: 2010-12-29, 11:22   

Nie dodałem, że poza kontrolkami nie było nic załączone. Wydaje mi się, że kilka kontrolek nie powinno rozładować sprawnego aku, ale mogę się mylić w końcu jestem laikiem w tych sprawach.
Na innych forach ludzie przy podobnym problemie opisywali m.in. zawieszenie szczotek w rozruszniku, jakieś problemy z elektromagnesem, przekaźnikami, zaśniedziałymi przewodami itp.

Może w tym przypadku to była wina akumulatora, ale osobiście podejrzewam, że może był to jakiś błąd komputera, który po 4 godzinach bez zasilania się zresetował :roll:

hopkin 

Auto: Renault Master
Silnik: 3.0 140 DCi
Wysłany: 2011-02-19, 07:44   

Na bank sie rozladowal po calej nocy z wlaczonym zaplonem. Tylko Ci sie wydaje, ze odbiorniki byly wylaczone. Zasilane byly wszystkie przekazniki, czujniki, komputery itp... Pewnie dmuchawa tez. To wykonczy przez noc kazdy aku, a juz napewno taki malutki jak w Twoim aucie.

Takze problem jaki masz to raczej prostownik :) U mnie pomaga przywalenie w niego ręką i ze stanu naładowany przechodzi odrazu na wskazania 0 :)

Odpowiedz do tematu