Vel
Auto: Vel Satis
Silnik: 3,0
Wysłany: 2011-04-02, 18:13 Problem grzania się silnika 3,0dci
Posiadam Vel Satis 2002 r. z silnikiem 3.0 DCI. W ostatnim okresie czasu zaczął się problem z silnikiem, a dokładnie przy prędkości powyżej 130 km/h lub bardziej dynamicznej jeździe zaczyna się gwałtownie podnosić temperatura silnika. Jeżeli nie zwolnię efektem jest "wyrzucenie" całego płynu z układu. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? !!! POMOCY !!!
Kiedyś "napalałem" się na Vel Satisa 3.0 dCi, zacząłem szperać i natrafiłem właśnie na informacje o przegrzewaniu się jednostek napędowych. Chodzi konkretnie o 3.0 dCi.
Ten 3.0 dCI pochodzi z terenówki ISUZU. Identyczny jest w oplu Signum - ta sama konstrukcja. Adaptując ten silnik z terenówki do osobówki założyli mniejszą miskę oleju. Te diesle lubią się zacierać, stąd też widać jakie niskie są ceny VelSatisów. Ogółem silniczek fajny, ale to grzanie to wada fabryczna. A jak się grzeje to remont silnika bliski... Trzeba przemyśleć czy to opłacalna robota bo słyszałem ze naprawa zatartego motora to wydatek rzędu 7 - 10 tys zł
pio131wichura
Auto: Renault Laguna 2
Silnik: 1.9dCi
Wysłany: 2011-06-15, 20:18
silnik 3.0 dCi to jest japonska konstrukcja ktora francuzi zaadoptowali do wersalki ale wciskając go do tej komory wsadzili tez do tego swoje łapy zmieniajac pojemność miski jak równiez zmniejszyli pojemnośc układu chlodzenia jest to najbardziej awaryjna konstrukcja jaka powstala ja bym sie pzbył takiej wersalki jak najszybciej najwieksza bolaczka tego silnika z powodu słabego smarowania jestopadanie tulei cylindrowej doprowdzajacej do zniszczenia jednostki pozdrawiam
Proszę stosować się do zasad poprawnej pisowni i czasem przerwać ten słowotok jakąś kropką bądź przecinkiem lub innym odpowiednim znakiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.