FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
Poziomowanie śwateł ksenonowych - koleos
Autor Wiadomość
tdpocz 

Auto: renault koleos
Silnik: 2,0
Wysłany: 2011-03-27, 11:47   Poziomowanie śwateł ksenonowych - koleos

Jestem posiadaczem reno Koleos. Jest to nowy pojazd kupiony w salonie w 2010 r. Problem dotyczy świateł ksenonowych. Moim zdaniem i zarazem z moich obserwacji , światła te nie poziomują się po obciążeniu pojazdu. Od początku świeciły panu bogu w niebo. . Pierwsza reklamacja, ustawianie i zapewnienie , że wszystko jest już OK. Wyjazd wieczorem i okazuje się , ze zasięg reflatorów to ok 21 metrów. Strach jechać. Kolejna reklamacja i znowu odpowiedź , ze wszystko jest OK. No i faktycznie niby OK przy jeździe bez pasażerów. Trafia się nocny wyjazd komplet ludzi plus troszkę bagażu i ponownie świecenie w niebo.Kolejna wizyta w ASO i stwierdzenie , że sterownik odpowiadający za poziomowanie wogóle nie był przyuczony do sterowania światełkami i odpowiedź , ze teraz wszystko jest super. Oczekiwanie na na noc. Wyjazd i okazuje się , że znowu świecę sobie w buty.Teraz zaczynam się już gotować.Podjechałem na zwykłą stację diagnostyczną i okazało się , że światła są źle ustawione. Poprawili i jest OK, można jechać , ale bez obciążenia bo regulacja nie działa.Koleina rozmowa z serwisem i nowa wiadomość od specjalistów po konsultacji z Reno w Warszawie. Fachowcy stwierdzili , że tak właśnie ma być, że światła regulują się w zależności od jazdy.A dokładniej mówiąc jak uruchomię silnik i włączę światła i zacznę dociążać pojazd to lamy nie będą reagowały, a poziomowanie zacznie dopiero się w czasie jazdy. Zrobiłem nocny test ze światłami świecącymi w budynek i cała ta kosmiczna teoria wzięła w łeb. Nie zamierzam im odpuścić i doprowadzę do skutku ten temat, ale muszę nabrać pewności czy moje obserwacje są słuszne tzn. czy coś jest w moim egzemplarzu nie tak czy po prostu poziomowanie w tym modelu jest wielkim bublem. W innych pojazdach światełka bardzo ładnie się poziomują po minimalnym obciążeniu tyłu co bardzo ładnie widać na ścianach np budynków a tu totalna kicha.
Może ktoś z Was koledzy posiada koleosa i mógłby napisać jak sprawa wygląda u niego. Ja pochodzę z okolic rzeszowa i z chęcią podjechałbym do kogoś na parę minut aby porównać działanie świateł. Nabierając pewności ostro postawię sprawę w serwisie i zmuszę ich do naprawy.Jeśli ktoś zechciałby mi pomóc to proszę o wiadomość na e-mail tdpocz@wp.pl

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Prezes 
Mod Team

Auto: L II Ph II
Silnik: 2,0 dCi
Wysłany: 2011-03-27, 19:29   

Jeśli jest tak samo jak w Lagunie to chyba przy lewym kole masz czujnik, tam lubi wyskoczyć taki plastik z gniazda. Podobnie w którymś tylnym kole - chyba też lewym.

tdpocz 

Auto: renault koleos
Silnik: 2,0
Wysłany: 2011-03-28, 06:30   

Prezes napisał/a:
Jeśli jest tak samo jak w Lagunie to chyba przy lewym kole masz czujnik, tam lubi wyskoczyć taki plastik z gniazda. Podobnie w którymś tylnym kole - chyba też lewym.

W Koleosie jest tylko jeden czujnik przy tylnym wahaczu.To ponoć "nowość " czytaj chyba oszczędność.Wszystkie podłączenia są sprawne. Komputer też nie wykazuje im błędów.Wszystko to dziwne.Może odezwie się ktoś kto posiada ten samochód. To chyba moja jedyna nadzieja w ustaleniu prawidłowości działania poziomowania świateł

Odpowiedz do tematu