Witam,
Kupiłem ostatnio Renault Master 2005.r i niemiał halogenów tylko zaslepki w zderzaku wiec postanowilem kupić oruginalne halogenki i teraz moje pytanie
1.Jak je podłączyć??
2.Czy kupić oryginalny włącznik na deske czy jakiś dorobić??
3.Czy są gotowe wiązki czy trzeba dorabiać kable ??
Nie pozostaje Ci nic innego, jak zawędrować pod zderzak i sprawdzić. Jeszcze kilka lat temu wiązki były kładzione w samochodach nawet jak ich nie montowano. Wystarczyło wtedy dołożyć przekaźnik, włącznik i całość praktycznie była z głowy.
Nie wiem jak jest w Masterze ale szczerze wątpię, żebyś miał wiązki. Możesz pociągnąć sobie zasilanie od głównej wiązki, dołożyć przekaźnik i zasilanie do wysterowania halogenów np. tylko po włączeniu pozycyjnych.
Zasilanie do wysterowania przekaźnika możesz wziąć choćby od kostki przy radiu lub od podświetlenia nawiewu. Tym napięciem wysterujesz cewkę przekaźnika. A zasilanie halogenów musisz pociągnąć praktycznie od samego akumulatora + bezpiecznik (KONIECZNIE!). Tak będzie najprościej. Przy tym co zaproponowałem nie będziesz miał kontrolki od halogenów, ale możesz ściągnąć schemat zegarów i gniazda. Tam powinieneś znaleźć który pin jest od kontrolki halogenów. Niestety ja takiego schematu nie mam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.