PiotrT
Auto: Megane II Kombi
Silnik: 1,9 dCi
Wysłany: 2011-03-31, 14:34 Pedał - gazu zawiesza się.
Witam!
Sprawa dotyczy Renault Megane 1,9 dci (2006 rok). Raz na kilka dni zawiesza się pedał gazu. Najczęściej na II lub III biegu przy małych obrotach. Silnik pracuje nadal, ale nie reaguje na pedał gazu. Wystarczy docisnąć pedał gazu kilka razy, albo szybko zmienić bieg (na ten sam np.) i problem znika. Po podłączeniu do kompa, było widoczne zablokowanie pedału gazu, wiec decyzja - wymiana. Wymieniłem pedał gazu na używany i problem po dwóch dniach pojawił się znowu. Jeśli trafiłem ponownie na pedał gazu z uszkodzonym potencjometrem to należy wymienić na nówkę, ale jeśli problem leży gdzie indziej ... ?
Silnik nie gaśnie, prawidłowo reaguje na przyśpieszenie, nie ma problemu z uruchamianiem, nie traci mocy, nie dymi, obroty nie falują, komputer nie pokazał żadnych błędów oprócz komunikatu o zawieszeniu pedału gazu, co to może być?
pedał gazu ma dwie ścieżki których wartość zobaczysz na urządzeniu diagnostycznym lub miernikiem . do tego masz mieć zailanie i mase . zdarza się problem na kostkach ale to bardziej w clio .
poza tym brak reakcji na pedał gazu niekoniecznie musi wynikać z jego usterki.
proponuje w pierwszej kolejności zająć się tym czy sterownik widzi poprawnie wartość pedału przyśpieszenia w momencie kiedy na niego nie reaguje oraz jaki wtedy zgłasza błąd .
jak wiadome będą te informacje to dalej bedziemy rozpracowywać temat ...
PiotrT
Wysłany: 2011-04-28, 15:25
Zdecydowałem się na wizytę w Renault i sprawdzenie na oryginalnym kompie. Niestety komputer pokazuje tylko zablokowanie pedału gazu i nic ponadto. Mam wydruk z komputera i jeśli będzie potrzebny to mogę podesłać na e-mail. w serwisie zasugerowano mi bypass przewodów od pedału gazu do wtrysku. Jeśli przewody są wadliwe to pomoże, ale czy o to chodzi, sam nie wiem. Podczas jazdy po zablokowaniu pedału gazu wystarczy wcisnąć sprzęgło i pedał gazu zaczyna reagować. Ma ktoś jakiś pomysł?
_________________ PT
lech_s
Auto: Megane II
Silnik: 1,9dci
Wysłany: 2011-05-13, 10:05
Witam. Miałem identyczną sytuację. Przetestowałem dwa inne pedały gazu - bez efektu. Problemy się skończyły po wymianie czujnika swiateł stop pod pedałem hamulca. Koszt czujnika 52 zł, czas wymiany - 2 minuty.
PiotrT
Wysłany: 2011-06-02, 21:32
Ciekawa sprawa z tym pedałem hamulca . Ja trafiłem do następnego mechanika, który odłączył klimatyzację i kazał jeździć bez klimy , jeśli objawy nie wystąpią to on wymieni jakiś moduł i podłączy z powrotem klimę. O co może chodzić z tym modułem, co to za moduł?
Auto: L II Ph II
Silnik: 2,0 dCi
Wysłany: 2011-06-03, 06:41
PiotrT napisał/a:
Ciekawa sprawa z tym pedałem hamulca
To w końcu który się zacina
lech_s
Auto: Megane II
Silnik: 1,9dci
Wysłany: 2011-06-03, 09:19
PiotrT napisał/a:
Ciekawa sprawa z tym pedałem hamulca .
Ciekawa. Jeśli tego nie sprawdzałeś to radzę sprawdzić. Może te roczniki tak mają (mam identyczny samochód, też 2006) Od wymiany włącznika świateł stop przejechałem 2000km i nic się nie dzieje.
PiotrT
Wysłany: 2011-06-04, 13:07
U mnie to na pewno inny czujnik ma wpływ na pracę pedału gazu. Wyobraźcie sobie, że minęło kilka dni, od czasu kiedy odłączono mi klimę i ani razu pedał gazu nie zawiesił się. Najprawdopodobnie chodzi o jakiś czujnik w okolicach klimy, chciałbym wiedzieć jaki?
[ Dodano: 2011-06-05, 20:58 ]
Stało sie juz myślałem że mam problem z głowy a dzisiaj znowu pedał gazu zawiesił się, jak zwykle na drugim biegu. Więc jednak to nie sprawka czujnika klimy. Jutro dzwonię do mechanika i będziemy próbowali tak jak kolega Lech_s radzi sprawdzać czujnik świateł stop.
[ Dodano: 2011-06-06, 16:37 ]
Wymieniłem za radą lecha_s czujnik świateł stop pod pedałem hamulca. Zobaczymy czy tym razem uda się pokonać niesprawność i pedał przyśpieszenia przestanie się zawieszać.
[ Dodano: 2011-06-24, 19:14 ]
To już koniec moich problemów z pedałem przyśpieszenia. Za radą Lecha_S wymieniłem czujnik pod pedałem hamulca i problem nie występuje już od dłuższego czasu. Serwis Renault nie dał rady. Dzięki Panie Lechu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.