Wysłany: 2011-07-24, 17:02 odpala tylko jak jest zimny
Witam. Kupiłam renault lagune z problemem ukrytym, o którym nie słyszeli nawet mechanicy. Auto odpala tylko jak jest zimne. Jak trochę pojeżdżę, auto się nagrzeje to nie odpala. muszę odczekać ok 1,5 godzin, żeby pojechać dalej. Ratunku
Auto: Laguna 1.6 16 V x 2egz
Silnik: 1.6 16V
Wiek: 31 Dołączył: 16 Cze 2010 Posty: 19 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2011-07-24, 21:55
Na zimno pali tak latwo bo swiece zarowe grzeja ..na cieplo kiedy juz nie grzeja to decydujace znaczenie ma cisnienie wtrysku i kompresja..
Moze pompa wtryskowa.. - miałem taki sam problem w Golfie III tdi..Po wymianie pompy problem ustapił..
Ale nie jestem fachowcem ..(mechanikiem).. i jak pisza koledzy - może to rowniez byc problem z czujnikiem wału.. - Czy w czasie jazdy mimo dodania gazu auto szarpie a silnik nie chce zwiekszyc swojej predkosci obrotowej?
(czujnik słuzy do rejestracji prędkości obrotowej silnika i pozycji wału korbowego i na podstawie tych wartości wyliczony zostaje impuls dla wtrysku i zapłonu - jest wiec odpowiedzialny za ilosc paliwa podawanego do cylindrow co moze zaklucic dzialanie pompy wtryskowej).
Efektem może byc np. wyłączenie sie silnika, - przerwy w pracy silnika, zapalenie się lampki kontrolnej silnika, zapisywanie kodu usterki itp. no ale nie wiem, czy palenie na ciepło też..
Był to swego czasu duzy problem w Nissanach.. Pozdrawiam!
ps.
Sprawdz tez kat wtrysku oraz: mocowania przewodu masowego, filtr paliwa i rozrusznik
no i napisz dla kolejnych forumowiczów majacych ten problem co było przyczyna po naprawie.
Ostatnio zmieniony przez Matrix2 2011-07-25, 22:56, w całości zmieniany 3 razy
Auto: Laguna 1.6 16 V x 2egz
Silnik: 1.6 16V
Wiek: 31 Dołączył: 16 Cze 2010 Posty: 19 Skąd: Małopolska
Wysłany: 2011-07-26, 22:43
U mnie, ale ja mam silnik K4M - benzyna, czujnik jest chyba miedzy silnikiem a skrzynia pod filtrem powietrza..Napisz z jakim typem silnika masz lagune (czy dti, dci?) , jaki model ( lg 1 czy lg 2) oraz z ktorego rocznika..
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.