FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
odpala tylko jak jest zimny
Autor Wiadomość
pmona 

Auto: renault laguna
Silnik: diesel
Wysłany: 2011-07-24, 17:02   odpala tylko jak jest zimny

Witam. Kupiłam renault lagune z problemem ukrytym, o którym nie słyszeli nawet mechanicy. Auto odpala tylko jak jest zimne. Jak trochę pojeżdżę, auto się nagrzeje to nie odpala. muszę odczekać ok 1,5 godzin, żeby pojechać dalej. Ratunku

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Tomik 1970 
Mod Team

Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wysłany: 2011-07-24, 19:44   

Czujnik położenia wału 8-) Zmień mechanika :mrgreen:

Matrix2 

Auto: Laguna 1.6 16 V x 2egz
Silnik: 1.6 16V
Wysłany: 2011-07-24, 21:55   

Na zimno pali tak latwo bo swiece zarowe grzeja ..na cieplo kiedy juz nie grzeja to decydujace znaczenie ma cisnienie wtrysku i kompresja..
Moze pompa wtryskowa.. - miałem taki sam problem w Golfie III tdi..Po wymianie pompy problem ustapił..
Ale nie jestem fachowcem ..(mechanikiem).. i jak pisza koledzy - może to rowniez byc problem z czujnikiem wału.. - Czy w czasie jazdy mimo dodania gazu auto szarpie a silnik nie chce zwiekszyc swojej predkosci obrotowej?

(czujnik słuzy do rejestracji prędkości obrotowej silnika i pozycji wału korbowego i na podstawie tych wartości wyliczony zostaje impuls dla wtrysku i zapłonu - jest wiec odpowiedzialny za ilosc paliwa podawanego do cylindrow co moze zaklucic dzialanie pompy wtryskowej).
Efektem może byc np. wyłączenie sie silnika, - przerwy w pracy silnika, zapalenie się lampki kontrolnej silnika, zapisywanie kodu usterki itp. no ale nie wiem, czy palenie na ciepło też..

Był to swego czasu duzy problem w Nissanach.. Pozdrawiam!
ps.
Sprawdz tez kat wtrysku oraz: mocowania przewodu masowego, filtr paliwa i rozrusznik
no i napisz dla kolejnych forumowiczów majacych ten problem co było przyczyna po naprawie.
Ostatnio zmieniony przez Matrix2 2011-07-25, 22:56, w całości zmieniany 3 razy  

raul74 

Auto: Renault Megane
Silnik: 1.9 dCI
Wysłany: 2011-07-25, 18:58   

na 99% czujnik położęnia wału , przerabiałem to :-D

pmona 

Auto: renault laguna
Silnik: diesel
Wysłany: 2011-07-26, 21:36   

A gdzie znajduje się czujnik wału? Auto gdy jest ciepłe i nie odpala ma objaw jakby słabego akumulatora.

Matrix2 

Auto: Laguna 1.6 16 V x 2egz
Silnik: 1.6 16V
Wysłany: 2011-07-26, 22:43   

U mnie, ale ja mam silnik K4M - benzyna, czujnik jest chyba miedzy silnikiem a skrzynia pod filtrem powietrza..Napisz z jakim typem silnika masz lagune (czy dti, dci?) , jaki model ( lg 1 czy lg 2) oraz z ktorego rocznika..
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu