Wysłany: 2010-09-06, 19:04 Nic nie działa Scenic II
Witam. To mój pierwszy post na tym forum i niestety od razu z problemami. od niedawna posiadam Scenica II 2004 rok z silnikiem 1,9 dci. Wszystko było pieknie do dzisiejszego popołudnia, moja zona wystartowała i po przejechaniu 10 metrów auto, zrobiło małe "pyk" (słowa mojej lepszej połowy) i zgasło, zrobiło się czarno zadnych komunikatów, kontrolek nic. Nie działa nic, żadna elektronika licznik jest czarny. samochód nie odpala. Niemal trup. działa tylko centralny zamek. Sprawdziłem akumulator, klemy wszystko ok. Ale prądu brak. Totalna padaczka . Miał ktos taki przypadek?
Rozmawiałem telefonicznie z jhakimś gosciem co zajmuje się elektronika w renault stawiał na moduł UCH, tylko czemu działa centralny?????? Inny wskazywał na czytnik karty?
Wszytko oczywiście na szybko bez diagnostyki. Pytanie jest takie miał ktoś podobny przypadek?
samochód nie robi nic, nie kręci,nie działają żadne swiatła.
Bezpieczniki sprawdzone, te za tą klapką w samochodzie i te przy akumulatorze również, za wyjątkiem czterech do których sam nie umiałem się dostać.
UUU, no to kiepsko. Często takie akcje spowodowane są słabymi masami, zaśniedziałymi klemami. Ale jeżeli mówisz, że to jest na 100000% sprawdzone no to sam chyba nic nie zwojujesz. Czasami jak padnie stacyjka (kiedyś tylko na bazie kluczyków) to nie włączysz żadnego układu zasilanego po jej załączeniu. Ojciec miał taką sytuację, samochód udało się odpalić na krótko. Ale skoro u Ciebie nie działa nic... oprócz centralnego.
A czy centralny działa z kluczyka? Sprawdzałeś miernikiem czy faktycznie jest przejście i czy jest napięcie na układach?
Był dzisiaj u mnie gość z przyżądem diagnostycznym i .... gniazdo diagnostyczne też nie ma zasilania. Cóż przyjdzie mi jeszcze raz sprawdzić wszystkie bezpieczniki, wie ktoś jak dostać się do wszystkich bezpieczników koło aku. Pierwsza część osłony schodzi po odkręceniu dwóch torxów, dalej odczepiam dwa czaczepy, ale trzyma się na czymś od strony karoserii, jak to rozmontować? Kto wie?
A jednak, jak masz miernik to możesz posprawdzać do którego miejsca jest napięcia. Co do bezpieczników w Scenicu to ja Ci nie pomogę, ale tu http://www.renaultforum.p...tion=file&id=57 masz instrukcję obsługi do Scenica II. Tam powinno być napisane jak się dostać do bezpieczników.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.