Wysłany: 2010-07-17, 09:40 modus uskodzona klima ???
Witam wszystkich jako że jestem nowy na tym forum, mam problem z klimatyzacją manualną w modusie 1.5 dci 2005 otóż włącza się raz na 20 i najczęsciej rano,kątrolka przy włączniku żapala bez względu czy klima zatrybi czy nie czynnik jest(sprawdzone) wydaje się że problem jest w sterowaniu, za nic nie moe znależć przekaznika klimy ani czujnika ciśnienia . Może ktoś z was już miał podobny przypadek, proszę o porady bardziej oświeconych, pozdrawiam
Winka z tego, że wina leży po stronie sterownika, a raczej jakiś błędnych informacji jakie do niego spływają. Po wciśnięciu przycisku AC, ECU powinno podnieść obroty silnika (około 150-200), jeżeli tego nie robi oznacza że nie zezwolenia na włączenie klimatyzacji. Któryś z czujników podaje błędne informacje.
U mnie wyglądało to podobnie, problemem był uszkodzony rezystor wolnego biegu wentylatora chłodnicy oraz błędne wskazania temperatury cieczy chłodzącej. Jak temp. cieczy chłodzącej jest za gorąca klimatyzacja automatycznie się wyłączy. U mnie pomogło przelutowanie rezystora wentylatora (w megane wkręcony jest w chłodnicę) oraz przeczyszczenie masy silnika, co usunęło problem błędnych odczytów temperatury cieczy chłodzącej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum