FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
LAGUNA II PH I
Autor Wiadomość
damian1989k 

Auto: Laguna II
Silnik: 1.8 + LPG
Wysłany: 2011-08-18, 09:59   LAGUNA II PH I

Witam postaram się dokładnie opisać problem i proszę o pomoc.

Posiadam Lagunkę II ph I z 2003 roku motor 1.8 + gaz (instalowany w holandii) bo auto sprowadzone z holandii. Od jakiegoś czasu zaczęła świecić się kontrolka SERW. Przez około 2 tygodnie ją olałem , lecz wczoraj auto zaczęło strasznie mulić a niekiedy nawet szarpać. Auto ma przejechane 140 000 km i jest w AUTOMACIE. wyczułem również, że nie przerzuca płynnie biegów ( niekiedy przeciąga lub wcale nie chce przerzucic) . Otóż okazało się że miałem poziom oleju na MIN. ale jeszcze ok. Dolałem oleju poziom wyrównał a kontrolka zgasła. Natomiast nadal auto muli. Wygląda to tak : gdy jadę widzę i odczuwam pod nogą brak mocy , biegi przerzucają się różnie (nieraz szarpnie ) a miałem nawet takie momenty gdzie już myślałem że zaraz zgaśnie (działo się to po przędkości po 120) wtedy auto w ogóle niereagowało na gaz i szarpało przez jakąś 1minutę potem miałem takie jakby uczucie jakby się coś "odetkało" i auto wracało donormy ale muliło dalej.

Dodam,że od sprowadzenia przejechałem 7000 km .
Nie wymieniałem żadnego oleju żadnym pasków rozrządu oleju skrzyni biegów itp (i niewiem czy i kiedy to zrobił właściciel)

Na jaką usterkę obstawiacie? Dzisiaj jadę do mechanika i chcę mieć światło rzucone na tą sprawę.

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Krzychu 
Administrator

Auto: Megane
Silnik: 1.9 dTi
Wysłany: 2011-08-18, 11:36   

Powiem tak, jak nie wymieniłeś nic po kupnie auta i zrobiłeś już 7000km to jesteś "zawodnik" ze stalowymi nerwami. Nie wspomnę już o olaniu kontrolki SERV, która nie zapala się bez powodu.
Wymiana paska, oleju silnikowego i oleju w skrzyni biegów (w automacie) to podstawa. Nie będę wróżył co to za usterka.
Radzę udać się na diagnostykę i odczyt błędów z komputera, oby mechanik był w posiadaniu odpowiedniego interfejsu.

damian1989k 

Auto: Laguna II
Silnik: 1.8 + LPG
Wysłany: 2011-08-18, 22:50   

No właśnie z interfejsem do tego holenderskiego gazu są problemy (w moim miescie nikt się takim nie zajmuje)
Może wiecie gdzie w okolicach woj. łódzkiego operują firmę EuropaGaz ?

Natomiast prawdopodobnie usterka powstała z zatkanego katalizatora! jutro mają mi go wyciąć i wlożyć strumienicę i będe wiedział co i jak.

Pozatym biorę się za wymiany płynów i paska.
Jak już naprawiać to wszystko:D trochę kieszenią szarpnię ale mam nadzieje że auto bedzie jeździć :)
Pozdro

Odpowiedz do tematu