mianowicie:
ostatnio na luzie lub na biegu ale puszczony gaz zapala sie kontrolka elektronika/świece żarowe. Po dodaniu gazu kontrolka gasnie
i wlasnie nie wiem jak to jest ta kontrolka w dieslu jest wylacznie od swiec zarowych czy od elektorniki tez?
bo w instrukcji/książce jest napsiane ze na zapolnie kontrolka informuje o wlaczeniu swiec zarowych
a jak sie zapali w czasie jazdy to ze cos jest nie tak elektornika?
tylko ze to ksiazka uniwersalna i nie kumam tego
druga sprawa
clio II 1,5dci rocznik 2001 jakie ma zlacze diagnostyczne? ono jest pod popielniczka prawda?!
Auto: L II Ph II
Silnik: 2,0 dCi
Wysłany: 2008-05-05, 17:19
O to może być kilka przyczyn. Zacząłbym od najprostszych. Sprawdzenie świec, wymiana filtra paliwa, czyszczenie zaworu EGR (chyba w clio też jest). Potem to już sterownik, może przekaźnik w sterowniku a dalej to coś z wtryskami.
Możesz podjechać do ASO i niech podłączą pod kompa to może cosik wykryją.
Złącze jest do podpięcia się pod kompa w serwisie, być może w clio pod popielniczką - wyjmij i sam sprawdź czy tam jest - powinno być zaślepione/zamknięte zatyczką.
KriSSo
Auto: Clio II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2008-05-21, 00:12
kitaszewski napisał/a:
ostatnio na luzie lub na biegu ale puszczony gaz zapala sie kontrolka elektronika/świece żarowe.
Mogą być wypalone świece żarowe - do wymiany, może też być walnięty czujnik położenia pedału przyspieszenia - do wymiany. Tak było u mnie.
Witam, mam Clio 1,5 często pojawia się kontrolka świec auto zaczyna dziwnie chodzic, jest problem z odpaleniem i silnik nierówno chodzi, już wiemy ze nie są to świece filtr paliwa też był wymieniany ale w sumie to po za tym nic więcej nam nie powiedziano co to może być, po podłączeniu pod komputer bez problemu można ten błąd zlikwidować ale po jakimś czasie znowu pojawia się ten sam problem. Pytaliśmy o wtryski ale nikt nam nie daje gwarancji ze to na pewno to. Jeżeli ktoś ma podobny problem lub miał i wie co to może być proszę o kontakt. Pozdrawiam
_________________ Dagmara
Ostatnio zmieniony przez Dagmar 2009-02-17, 07:43, w całości zmieniany 1 raz
Tomik 1970,
Cześć trochę ciężko powiedzieć co to za błąd bo po podłączeniu pod komputer jest i dosyć dużo a dokładnie nie chcieli powiedzieć co to jest tylko usuwali i tyle w sumie chyba oni tez nie wiedzieli o co dokładnie chodzi:/
Auto: SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci
Wiek: 41 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 436 Skąd: śląskie/Krzepice
Wysłany: 2009-02-17, 14:18
Dagmar napisał/a:
nie chcieli powiedzieć
Zmień mechaników
Do ich obowiązku należy informować jakie są błędy w przeciwnym razie wymienią Ci np: świece a skasują za pół silnika !!!! Jedź do innego mechanika i z głowy !!!!
_________________ Jak mnie nie ma na forum to jestem na rybach
hehe mechaników zmieniałam już 4 razy i nawet skusiłam się na serwis w salonie no ale tez nie dają gwarancji ze jak wymienią wtrysk to autko będzie dobrze chodziło bo w sumie sami nie wiedzą co sie dzieje ale teraz jak pojadę do mechanika to sprawdzę jakie dokładnie błędy się pojawiły
Auto: SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci
Wiek: 41 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 436 Skąd: śląskie/Krzepice
Wysłany: 2009-02-17, 15:45
Tak zrób i napisz nam wtedy jakie były błędy - może coś poradzimy
_________________ Jak mnie nie ma na forum to jestem na rybach
shsakal
Auto: Reanult Clio II
Silnik: 1,5 dCi
Wysłany: 2009-03-28, 20:43 Pytanie
Witam.
Mam pytanie do drogich forumowiczów.
Mam Renault Clio 1,5 dCi z 2001 roku i od jakiegoś czasu mam problem z kontrolką świec żarowych, objawia sie to włączaniem jej szczególnie podczas - co charakterystyczne podczas redukcji i szybko gaśnie gdy puszczam pedał gazu.
Byłem wczoraj u mechanika, podpiął samochodzik pod kompa: pojawiło sie kilak błędów:
1. P100A i P100B obwód czujnika położenia pedału gazu ścieżka 1 i 2
2. P1010- dokładnie nie podane co to
3.P106B obwód czujnika ciś. chłodzącego
4. Nieprawidłowe spalanie w cylindrze II
Wykasował mi błędy i kazał przyjechać dziś.
Byłem i został tylko błąd P100A- wiec odkręciliśmy czujnik, rozkręcił go i zaczął czyścić, po 15 min skręcił i podłączyliśmy ponownie, po 5 km kontrolka żarowych sie nie odezwała, ale niestety i tu ubolewam pojawiła sie ponownie.
Pytanie moje jest następujące:
czy taki stan wskazuje do wymiany czujnika?i jesli do tego dojdzie czy rozwiąże problem?
prawde mowiac prosiłbym o sugestie w tej kwesti.
Pozdrawiam i dziękuje za fachowe opinie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.