FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Ogłoszenie 

Przejdź do wyszukiwarki tematów na renaultforum.pl

Sprawdź ofertę atrakcyjnych pakietów hostingowych na devilMedia.pl - tylko teraz 3 miesiące gratis.

Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolka swiec zarowych + silnik stop + stop
Autor Wiadomość
tugosiap 

Auto: Renault Clio 2
Silnik: 1,5 dci
  Wysłany: 2010-01-26, 20:33   kontrolka swiec zarowych + silnik stop + stop

Witam :)

Mam problem z samochodem Renault Clio 2 1,5 dci, niestety mój zaufany mechanik jest niedostępny, więc musiałam oddać samochód do innego warsztatu i chciałam się poradzić, może znajdzie się tu jakiś fachowiec :)

Otóż po zatankowaniu paliwa (podobno z Orlenu, nie jestem pewna, samochód tankował kuzyn), następnego dnia podczas jazdy z prędkością >80km/h zapaliła się kontrolka świec żarowych i jednocześnie zaczęła mrugać kontrolka silnik STOP. Kiedy wrzuciłam na luz, kontrolki przestały się świecić, zjechałam zjazdem z drogi i kiedy jeździłam po mieście problem się nie pojawił. Przez następne parę tygodni jeździłam tylko po mieście i nic się nie świeciło, silnik cały czas (nawet kiedy świeciły się kontrolki) pracował równo, bez problemów.

Niestety paręnaście dni temu problem powrócił przy prędkości >80km/h, a parę dni temu również przy jeździe miejskiej. Dziś samochód zaczął lekko szarpać przy jeździe ze stałą prędkością (przy przyspieszaniu nic się nie działo). Świecą się kontrolki świec żarowych i STOP i mruga kontrolka silnik stop.

Odstawiłam go do mechanika, sprawdzili i powiedzieli, że jedna świeca jest przepalona, trzeba wymienić oraz, że trzeba wymienić filtr paliwa. I, że to na początek (to stwierdzenie mnie trochę zmartwiło). Z tego co wyczytałam na różnych forach, to wymiana filtru paliwa często jest proponowana przy takich problemach, ale nie zawsze to coś zmienia. Boję się, żeby nie wpaść w niepotrzebne wydatki.

Dodam tylko, że zaraz po zakupie samochodu miałam podobny problem i wtedy został wymieniony filtr paliwa, pompa wtryskowa, wtryski były regenerowane, został oczyszczony cały układ paliwowy, bo było widać opiłki na wtryskach, filtrze, pompie. No wszystko było zrobione...

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Dziękuję za wypowiedzi :)

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Szukaj części do swojego samochodu (sklep.megane.com.pl)

wisniaplc 

Auto: clio
Silnik: dci
Wysłany: 2010-03-13, 13:37   

a jak dawno temu byl wymieniany filtr paliwa?

chester 

Auto: clio II
Silnik: 1.5 dci
Wysłany: 2010-04-06, 21:16   

http://www.renaultforum.p...rowych-vt30.htm

Odpowiedz do tematu