FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
Kłopoty z ładowaniem i obrotami
Autor Wiadomość
lelo66 

Auto: Renault Megane II
Silnik: 1,6 16V
Wysłany: 2010-11-30, 20:33   Kłopoty z ładowaniem i obrotami

Witam wszystkich. Jestem nowym urzytkownikiem forum dlatego proszę o wyrozumiałość.Od 9-miesięcy rozładowuje mi się ( 4-razy) aku.Zmieniłem akumulator bo myślałem że jest wadliwy, sytuacja się powtórzyła. Teraz zauwarzyłem że po włączeniu zimnego silnika ładowanie wynosi 14,38V i w miare nagrzewania się silnika spada do 13,7 przy włączonych światłach , jak włącze ogrzewanie szyb,lusterek i klime ,spada do 13,2 potem trochę podskoczy jak komputer podniesie obroty. Czasami zdaża się że gaśnie silnik jak jest gorący w czasie jazdy gdy rzucę na luz .Potem siada mi akumulator.Obecnie autko jest u machanika, podobno alternator jest w porządku ale dla pewności wymieniają mi regulator napięcia.Za wymontowanie ,sprawdzenie alternatora i wymianę regulatora śpiewają mi 360 zł w tym koszt regulatora 130 zł. Tłumaczą się że żeby wymontować alternator musieli mi rozpiąć instalację z klimy i na nowo ją nabijać.Czuję że narazie to oni chcą mnie nabić w butelkę.Podobno niewiadomo czy ta naprawa da rezultat.Jutro odbieram Renie to się przekonam i dam znać jak ktoś jest zainteresowany a tym czasem proszę o opinię co może jeszcze powodować taki stan i czy naprawdę trzeba ruszać instalację klimy.Posiadam meganke II z 2003 r 1,6 16V .Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-12-01, 17:35 ]
Witam.
Okazało się że alternator jest w porządku a za spadki w ładowaniu odpowiadają za niskie obroty i nie powodują one niedoładowania akumulatora.Szkoda tylko że wybuliłem 360 zł żeby to usłyszeć, ale za to mam do odsprzedania regulator napięcia który mi wymienili niepotrzebnie.Muszę dalej szukać przyczyny sporadycznego rozładowywania się akumulatora a co najgorsze wszystko wygląda na to że jest sprawne.Zdaża się czasem że akumulator po postoju pada.Proszę o jakieś sugestie.

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

ren_clio 

Auto: clio II
Silnik: 1900D
Wysłany: 2010-12-18, 16:34   

Ładowanie było na pewno dobre. Regulator wymieniali nie potrzebnie. Odłącz + i wepnij pomiędzy aku a przewód amperomierz. Zobacz czy coś nie pobiera prądu. Może coś rozładowuje aku po przez zwarcie.

Odpowiedz do tematu