FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
Klimatyzacja zacina sie do czasu..?
Autor Wiadomość
ROCCO_XXP 

Auto: Megane II kombi 2006 rok
Silnik: 1,9 dCi, 130 KM
Wysłany: 2011-08-03, 12:48   Klimatyzacja zacina sie do czasu..?

Witam,

Jestem nowy i bede wdzieczny za pomoc.

Mam następujacy problem. Otoz wracalem w niedziele z Zakopanego do Warszawy, podroz trwala 9h, jazdy non stop padal deszcz. Zauwazylem, ze tuz przed Warszawa przestala dzialac klimatyzacja. Objaw jest dziwny bo klimatyzacja nie padla calkowicie, potrafi sie wlaczyc i jak juz zalapie /sprezarka zaczyna chodzic/ to chlodzi idealnie.

Niestety sprezarka wlacza sie na rozgrzanym silniku po jakims czasie jazdy i zazwyczaj "naprawia sie" jak mocniej dodam gazu - przekrocze 3,5-4k obrotow i troche tak pojade na wysokich wtedy nagle staje sie cud, klimatyzacja wstaje i dziala bez zarzutu.

Nawet gdy zjade z drogi i stane na biegu jalowym i dla proby wlaczam i wylaczam klime przyciskiem w kabinie to wszystko jest ok - sprezarka wlacza sie i obroty silnika rosna. Dopoki jednak nie przegazuje auta na rozgrzanym silniku sprezarka nie zalacza sie.. Czy moze chodzic o czujnik cisnienia klimatyzacji czy moze to zupelnie cos innego??

Moze czujnik zasniedzial podczas podrozy w
deszczu? Czy moze to zupelnie o co innego chodzi? Jak sadzicie???

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

jerzyf 

Auto: Modus
Silnik: 1,6/16V
Wysłany: 2011-08-09, 23:50   

Na osi sprężarki znajduje się sprzęgło, które jest uruchamiane elektromagnetycznie i wtedy przenosi napęd z paska na sprężarkę. Możliwe że pod wpływem wilgoci zaśniedziały styki na złączce i raz dociera napięcie do sprzęgła, a innym razem nie.

megane_lodz 

Auto: Renault Megane
Silnik: 1,8
Wysłany: 2012-02-05, 21:18   

Miałem też taki problem ze swoją meganką. Okazało się, że właśnie to sprzęgło się rozregulowało pod wpływem dużej temperatury i oporów tłoczenia. Warto się bliżej przyjrzeć temu bo przez zimę to jakoś tam się jeździ, ale wiosną problem znów wyłazi na wierzch. W większości przypadków to nie jest wina samego sprzęgła ale całego kompresora. Pomogła mi firma z Łodzi, laser-sinex. Zregenerowałem tam sprężarkę i póki co chodzi bez zarzutów.

krzysztof.k 

Auto: Renault Megane Scenic
Silnik: 1,9dti F9Q 734
Wysłany: 2012-02-07, 20:40   

Podjedż na clipa to napewno będzie najtańsze rozwiązanie.Kble przy sprężarce możesz sprawdzić i na czujniku ciśnienia klimy też.

krzall 

Auto: C5
Silnik: 2,0 HDI
Wysłany: 2012-02-24, 18:41   Re: Klimatyzacja zacina sie do czasu..?

ROCCO_XXP napisał/a:
Witam,

Jestem nowy i bede wdzieczny za pomoc.

Mam następujacy problem. Otoz wracalem w niedziele z Zakopanego do Warszawy, podroz trwala 9h, jazdy non stop padal deszcz. Zauwazylem, ze tuz przed Warszawa przestala dzialac klimatyzacja. Objaw jest dziwny bo klimatyzacja nie padla calkowicie, potrafi sie wlaczyc i jak juz zalapie /sprezarka zaczyna chodzic/ to chlodzi idealnie.

Niestety sprezarka wlacza sie na rozgrzanym silniku po jakims czasie jazdy i zazwyczaj "naprawia sie" jak mocniej dodam gazu - przekrocze 3,5-4k obrotow i troche tak pojade na wysokich wtedy nagle staje sie cud, klimatyzacja wstaje i dziala bez zarzutu.

Nawet gdy zjade z drogi i stane na biegu jalowym i dla proby wlaczam i wylaczam klime przyciskiem w kabinie to wszystko jest ok - sprezarka wlacza sie i obroty silnika rosna. Dopoki jednak nie przegazuje auta na rozgrzanym silniku sprezarka nie zalacza sie.. Czy moze chodzic o czujnik cisnienia klimatyzacji czy moze to zupelnie cos innego??

Moze czujnik zasniedzial podczas podrozy w
deszczu? Czy moze to zupelnie o co innego chodzi? Jak sadzicie???

Witam
poproś klimatologa o konsultację - moim zdaniem coś z ciśnieniem czynnika chłodzącego moim zdaniem. Miałem tak w opelku astrze - jak stałęm to ciepłe powietrze jak ruszałem i jechałem - wzrastały obroty - to chłodziło... Uzupełniłem czynnik. Wymieniłem przy okazji osuszacz i śmigało bez problemu. Pozdrawiam

megane_lodz 

Auto: Renault Megane
Silnik: 1,8
Wysłany: 2012-04-03, 19:00   

Tylko, że jeżeli brakuje gazu to oznacza, że jest jakaś nieszczelność i należy się jej pozbyć. takie nabicie to tylko doraźna pomoc. Prędzej czy później problem powróci.

Odpowiedz do tematu