Luciferros
Auto: Laguna I kombi
Silnik: 1.8
Wiek: 32 Dołączył: 10 Cze 2010 Posty: 6 Skąd: Środa Śląska
Wysłany: 2010-06-10, 17:23 kierunkowskazy + odpalanie na benzynie problem
Dopadł mnie a w zasadzie moją Małżonkę niesamowicie dziwny problem z laguną I silnik 1.8 a mianowicie w pewnym momencie przestały działać kierunkowskazy a po zatrzymaniu się i wyłączeniu silnika i probie włączenia go ponownie na benzynie (bo mam LPG) nie udalo sie - dopiero na wymuszonym odpalaniu na gazie autko ruszylo. Na komputerze wyszło "anomalia ECU wtrysku paliwa". Wioskowy mechanik sugerowal ze to moze byc problem z immobiliserem (zasugerowal sie iz od jakiegos czasu (przed zamontowaniem gazu) zaczela swiecic kontrolka SERV i symbol linii łamanej zamkniętej w prostokącie).Jeżeli mieliscie podobny problem proszę pomóżcie;)
Fala w prostokącie oznacza elektrykę. Pierwsza zasada problemów z elektryką to sprawdzenie czy jest dobra masa, czyli sprawdzamy punkty styku z nadwoziem. Ale bez podpięcia pod komputer diagnostyczny ciężko będzie coś poradzić.
Luciferros
Auto: Laguna I kombi
Silnik: 1.8
Wiek: 32 Dołączył: 10 Cze 2010 Posty: 6 Skąd: Środa Śląska
Wysłany: 2010-06-10, 19:16
Krzychu napisał/a:
Fala w prostokącie oznacza elektrykę. Pierwsza zasada problemów z elektryką to sprawdzenie czy jest dobra masa, czyli sprawdzamy punkty styku z nadwoziem. Ale bez podpięcia pod komputer diagnostyczny ciężko będzie coś poradzić.
Luciferros, spróbuj odłączyć akumulator na kilka minut. Sprawdź masę i nie włączaj gazu. Odpal z benzyny. Może emulator sondy lambda szwankuje, przez co przy jeździe na gazie ECU dostaje dziwne odczyty z lambdy i ostatecznie wywala błędy wtrysku jako winowajce dziwnych odczytów. Taka moja koncepcja.
Ja przerabiałem takie sytuacje we Fiacie Tipo, tzn. sterownik wtrysku łapał błędy przy jeździe na gazie i później skład mieszanki przy jeździe na benzynie był taki, że nie dawało się wogóle przyspieszać. Pomagał reset sterownika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.