Witam wszystkich forumowiczów.
Kolejny raz udaje się z prośbą o pomoc do was, na początku dziękuje za odpowiedzi w poprzednim temacie.
Ale do rzeczy problem mój polega na tym że pewnego dnia pojechałem autkiem na SKP aby sprawdzić stan zawieszenia i podwozia przed zimą.
Kontrola wykazała ze amorki i podwozie w porząsiu lecz do wymiany idzie prawa końcówka drążka kierowniczego i łącznik stabilizatora.
Nie zwlekając zaprowadziłem samochodzik do mechanika. Po kilku dniach oczekiwania odebrałem auto, jadąc do domu zaintrygowała mnie lekko skręcona kierownica w stronę lewą, samochód prowadzi się idealnie zero jakiegokolwiek ściągania.
Gdy ustawie kierownice idealnie prosto to automatycznie zjeżdżam na prawo. Zadzwoniłem wiec do mechanika wyjaśnić, na początku myślałem ze to wina nieustawionej zbieżności lecz mechanik zarzeka się ze czynność tą wykonał wiec proszę powiedzieć co może być nie tak.
Laguna II 01r 1.9dCi
Dziękuje z góry za odpowiedzi liczę na pomoc i życzę dużo zdrowia na nadchodzące mroźne dni
Typowy problem po ustawieniu zbieżności. Mechanik powinien ustawić kierownicę w pozycji 0, a więc nieskręconej i zablokować przy ustawianiu zbieżności. Jeżeli kierownica przed blokowaniem lekko się obróciła wówczas po ustawieniu zbieżności mamy taki efekt jak u Ciebie - czyli lekko skręcona kierownica, a samochód jedzie prosto. Nie przeszkadza to w normalnej jeździe i nie oznacza, że sama zbieżność kół jest źle ustawiona.
Wszystko zależy od mechanika, jeżeli się postara i ustawi dobrze kierownicę przed jej zablokowaniem to kierownica będzie prosto, a jeżeli się nie postara to masz taki efekt.
mateuszis
Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1,9dci
Wysłany: 2011-11-15, 19:10
Reasumując ponowne ustawienie zbieżności z pozycja kierownicy na 0 załatwi sprawę?
Nie jest to wielki problem, zbieżność może i jest dobrze ustawiona ale chodzi o samą estetykę, jadąc samochodem denerwuje mnie taki szczegół i wpływa to negatywnie na samopoczucie i przyjemność z jazdy
Dziękuje za odpowiedz temat można zamknąć ewentualnie, ponieważ uzyskałem odpowiedz która mnie w pełni satysfakcjonuje.
Pozdrawiam
Częsty efekt uboczny ustawiania zbieżności. Ponowne ustawienie zbieżności z należycie ustawioną kierownicą rozwiąże problem. Zawsze możesz też skorygować położenie samej kierownicy przy dobrze ustawionych kołach, tylko trzeba poduszkę odkręcić - http://img.bazarek.pl/169...2f258ce9d87.jpg
Pytanie czy aż tak bardzo przeszkadza Ci ta zła estetyka. Po kilku dziurach zbieżność i tak będzie do ustawienia, pojeździj z tym co masz i po zimie możesz sobie ustawić.
mateuszis
Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1,9dci
Wysłany: 2011-11-15, 19:52
Wolałbym nie ingerować w położenie kierownicy niech będzie tak jak dała fabryka, chociaż nie wiem czy poprzedni właściciel nic nie ruszał z tym pewności nigdy się nie ma. Ustaje przy założeniu że fabryka kiere przykręciła i niech tak zostanie.
30zł to nie wielkie pieniądze a sumienie spokojniejsze. Diabeł tkwi w szczegółach a takie szczegóły mnie bardzo irytują, tak już mam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.