FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
Kangoo 1.6 16V pali się symbol silnika
Autor Wiadomość
jerzyk.22 

Auto: Kangoo
Silnik: 1.6 16V
Wysłany: 2010-11-18, 10:57   Kangoo 1.6 16V pali się symbol silnika

Rano podczas zapalania auta, nie zapalił mi od razu.
Potem pokręciłem kilka razy rozrusznikiem z przegazowaniem , auto zapaliło się , ale na tablicy zaświecił się w prawym dolnym rogu symbol silniczka.
Teraz auto znowu pali normalnie, nie widzę żadnych zmian w parametrach jazdy samochodem, a mimo to światełko dalej świeci.
Odpiąłem akumulator, niestety skasował się tylko zegar.

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Maniu_1106 

Auto: Renault
Silnik: Safrane
Wysłany: 2010-12-13, 20:59   

pod komputer nusisz podpiac

PapaGryzli 

Auto: Renault Scenic I phII
Wysłany: 2010-12-13, 22:42   

Witam

Pomarańczowa kontrolka silnika.
Jak świeci światłem ciągłym dostaje sygnał z 2 sondy lambda, czyli tak jak to zaobserwowałem u siebie i się sprawdza coś z "jakością spalin" czyli katalizator. Można jeździć, ale to skończyło się u mnie wymianą katalizatora na strumienicę.
Jak silniczek miga to coś z cewką, cewkami i sygnał podaje 1 sonda lambda, czyli jeszcze przed katalizatorem, objawy szarpanie silnika lub jedzie ale słabiej ciągnie i pomału wypala katalizator, ostatecznie też do wymiany.
Ja bym postawił na początek kłopotów z którąś z cewek co w renault jest powszechne szczególnie w okresie zimowym.

Komputerem skasuje się silniczek, ale prawdopodobnie zapali się znowu. Ja, może miałem pecha ale jeszcze nikt z mechaników którzy gasili kontrolkę nic konkretnego nie powiedzieli.

jerzyk.22 

Auto: Kangoo
Wysłany: 2010-12-14, 17:28   

Dziękuje za cenne podpowiedzi.
Planuje kupić interfejs do laptopa i samemu sprawdzać niedomagania silnika.
Na allegro są, co najmniej trzy typy interfejsów i nie mogę się zdecydować który kupić.
Deczko znam się na elektronice i informatyce, to mam nadzieje, że coś tam może się dowiem po podłączniu laptopa.
Zastanawiam się , czy wtedy przy zapalaniu nie zarzuciło sondy , a teraz jest ok, bo auto jeździ i nie wykazuje żadnych niedomagań.
Tylko ta sygnalizacja na tablicy mnie niepokoi.
Jest u nas serwis Renault , ale ponoć łupią niemiłosiernie .

[ Dodano: 2011-01-30, 16:55 ]
Maniu_1106 napisał/a:
pod komputer nusisz podpiac

Ktoś napisał mi na zaprzyjaźnionym forum , że lampka sama zgaśnie po przejechaniu 100 km , jeśli nie ma stałej usterki.
Miał racje dzisiaj zgasła, oby na dłużej.

Odpowiedz do tematu