Ja używam dobrych syntetyków. W tej chwili mam Castrol 5W30.
korzik82
Auto: LAGUNA II PHI
Silnik: 1.9DCI
Wysłany: 2009-10-17, 07:35
Trzeba jedno zapamietac nie ma "oleju do gazu" to jest tylko chwyt marketingowy... wystarczy poczytac troszkę prasy.... uzywac dobrego oleju ( najlepiej syntetyków) regularnie wymieniać olej i filtr i wszystko będzie chodziło jak w zegarku.
Dobór oleju zależy od stanu technicznego (można też powiedzieć że od przebiegu). Jeśli auto było zalewane od początku syntetykiem 5W30/5W40 i nie bierze oleju (albo bierze bardzo mało) zaleca się dalej lać syntetyk. Jeśli było zalewane wcześniej półsyntetykiem to wlanie syntetyka może nic nie dać. Nie ma olei do gazu - jest to chwyt marketingowy, tak samo jak oleje specjalne do diesla. Niektóre mają wyższą cyferkę wg klasyfikacji ACEA - ale tylko niektóre. Im wyższa cyfra przy literze A lub B tym lepszy olej. Jednak do Thalii w zupełności wystarczy cyfra 3.
Ciekawostka - mój ojciec od pierwszej wymiany oleju jeździ na Lotosie półsyntetycznym 10W40 i z autkiem nic się nie dzieje, ani oleju też nie bierze. A przejechane ma 100 000 kilometrów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.