couperon
Auto: megane coupe
Silnik: 2.0 ide
Wysłany: 2009-11-22, 16:55 gasnący silnik ide 2.0 po zapalenie kontrolki "ekg"
Witam,
w autku (megane coupe 2.0 ide rok 2001) pojawił się następujący problem, w czasie jazdy bądź po dłuższym staniu w korku lub na postoju z zapalonym silnikiem zapala się kontrolka "ekg" (usterki elektronicznej) po czym silnik gaśnie. Samochód mogę normalnie odpalić jednak kontynuacja podróży możliwa jest dopiero po ostygnięciu silnika. Jednak zjawisko to chyba nie ma nic wspólnego z temperaturą ponieważ wykluczyłem już rzeczy związane z chłodzeniem tj. braki płynu i niewłaściwe działanie wentylatora chłodnicy.
pozdrawiam i proszę o pomoc oraz podpowiedzi możliwych rozwiązań
Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online
arcze
Auto: Renault Laguna III
Silnik: 2.0 16V
Wysłany: 2009-11-25, 13:02 Re: gasnący silnik ide 2.0 po zapalenie kontrolki "ekg&
couperon napisał/a:
Cięcie
Witaj,
Problem twi w samej konstrukcji jednostki napędowej,
Silniki IDE niestety nie przyjęły się na naszym rynku ze względu na kiepską jakość paliwa.
Silniki te wymagają paliwa o bardzo dobrej jakości.
Przy naszym paliwie dochodzi do zatykania dysz wtryskiwaczy, osadzania się ogromnych ilości nagaru na grzybkach i trzonkach zaworowych oraz w rowkach piercieni tłokowych.
Powoduje to niewłaściwy proces spalania mieszanki uwarstwionej (bo taka jest w tych silnikach - jest to wtrysk bezpośredni benzyny).
W konsekwencji tego dochodzi rownież do usterek regulatora ciśnienia paliwa oraz czujnika ciśnienia paliwa.
Mam dla Ciebie pewną radę:
Jeśli wyeliminowaleś usterki w swerze układu elektrycznego, to możesz spróbować zastosować dodatek do paliwa (Forte Fuel Conditioner oraz Forte Gas Treatment). Wlewa się to do paliwa - w takich przypadkach jak twój wlewasz oba środki na ok. 1/2 zbiornika benzyny i musisz to wyjeździć. W ten sposób wyczyścisz układ wtryskowy oraz pozbędziesz się dużej części nagarów z górnej części silnika.
Jeśli to nie pomoże wtedy najprawdopodobniej czeka cię wymiana czujnika i regulatora ciśnienia paliwa.
jeśli chodzi o produkty Forte to służę pomocą.
Sam jeżdzę renią (Laguna III), posiadam również 4 Mastery i 7 lat pracowałem jako kierownik serwisu Renault.
pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-11-25, 13:03 ]
couperon napisał/a:
Cięcie
Jeszcze jedno. Na temat produktów Forte możesz poczytać na stronie www.forte-nwe.pl oraz na forum mazdy - tam jest wiele osób które zastosowały ten produkt
witam Wszystkich
mam problem z megane 2.0ide z bezposrednim wtryskiem paliwa
problem polega na tym ze jeszcze przed tym jak ja zakupilem zapalały sie kontrolki z napisem STOP i SILNIK obie czerwone i zaraz po tym silnik gasł
w warsztacie zdiagnozowano ze egr jest zepsuty wiec go zaslepilem
przestały zapalac sie kontrolki ale zapaliły sie inne tzw EKG i spiralka taka jak od grzania świec w dieslu.
Silnik chodzi ale nie wkręca sie więcej niz do 2900 3000RPM
póżniej przerywa tak jakby mu brakował paliwa lub cos odcinało iskre. Jak jest zimny to ciezko pali ale po uruchmieniu i zgaszeniu odpala na dotyk
Nie wiem co robic dostepu do clipa nie mam a w serwisie zawołaja mi kosmiczna kwote za podpiecie i zdiagnozowanie (mieszkam w anglii/) dlatego próbuje własnymi siłami.
Kupiłem płyn FORTE GAS TREATMENT i jutro go zaleje.
niestety do clipa nie mam dostepu ale podłączyłem taki malutki tester launch Creader V
niestety nie mogłem odczytac kodów ale pokazalo mi zamrozoną ramke dokładnie taką
P0403,"Układ recyrkulacji spalin - usterka
zawór jest zaślepiony
nie wiem co robic
Ostatnio zmieniony przez sura1 2010-12-20, 17:36, w całości zmieniany 1 raz
fajnie ze ktoś się odezwał
czy wiesz jak mi pomóc????
przesukałem forum megane i niestety nic takiego tam nie znalazłem.
Co rozumiesz pisząc ogłoszenie na 1 stronie????chodzi Ci o serwis????bo jesli tak to sprawa jest tego rodzaju ze auto nie ma ubezpieczenia a bez niego nie moge sie poruszac po drogach bo to straszne ryzyko a za diagnoze skasuja mnie 90 funtów a nie złotych i tez nie wiadomo czy mi prawde powiedzą. Clip kosztuje 240funtów a w serwisie zostawie 200 albo i wiecej mówie o samej diagnozie bo na jednej wizycie napewno sie nie skonczy no i dlatego kombinuje.
pozdr
odpieta kostka i zero reakcji
chyba sie zdobede i kupie tego clipa
co myslisz???? Ja myśle że sterownik zapamietał błąd i tylko podpiecie moze go uratowac kontrolki nie gasną
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.