FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
dziwne dżwięki clio2 99'
Autor Wiadomość
fonky 

Auto: Renault Clio
Silnik: 1.2
Wysłany: 2011-01-18, 11:51   dziwne dżwięki clio2 99'

Witam, mam taki problem: od jakiegoś czasu "wydobywają"sie dziwne dżwięki z auta, nie wiem skąd jakieś świszczenie,gwiżdzenie(generalnie trudno to opisać, może jakieś tarcie, przecieranie sie jakiś elementów) ale zawsze sie pojawiają gdy:
-jade na 4 lub 5 biegu 80-100km/h (i gdy samochód jest rozgrzany i już długo jeżdzi)
- przy wcisnięciu obojetnie jakiego pedała (sprzęgło, hamulec, gaz) dzwięk jest intensywniejszy
- ten "dzwięk"uzależniony jest od prędkości jazdy-gdy szybko jade jest ciągły i szybki, gdy zwalniam ten dzwięk też jest słabszy i wolniejszy
mechanik mówił, ze może to klocki lub tarcze-wymieniłem na nowe i a problem pozostał. czy może to byc coś związane ze skrzynią biegów? (bo nie raz(rzadko) mi sie zacina 1 bieg-przełożenia są wyrobione-słowa mechanika)
wiem,ze zagmatwane to wszystko,ale może ktoś miał coś podobnego:)

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Krzychu 
Administrator

Auto: Megane
Silnik: 1.9 dTi
Wysłany: 2011-01-18, 15:07   

Jakie to mogą być przyczyny:

1. fonky, skoro dźwięk jest uzależniony od prędkości jazdy, a nie od prędkości obrotowej to może przyczyna tkwi w łożyskach?
Mam trochę doświadczeń z łożyskami. Dla łożysk charakterystyczny jest dźwięk buczenia, które narasta w miarę zwiększania prędkości samochodu. Jeżeli są to łożyska to opisane przez Ciebie dźwięki będą bardzo mocno narastać.

2. Może zacisk hamulcowy nie odbija do końca. Czy zanotowałeś nadmierne zużycie klocków?

3. Skrzynia biegów? ... hmm Jadąc 80-100 km/h jak dasz na luz to dźwięk się nasila czy znika?

Może warto podnieść samochód i zobaczyć czy nie ma luzów na łożyskach, poobracać kołami, może coś wyłapiesz.

fonky 

Auto: Renault Clio
Silnik: 1.2
Wysłany: 2011-01-18, 22:27   

powiem tak: auto mam od ok. pół roku, mechanik powiedział, że tarcze i klocki były juz tak zjechane, że i tak musiałem je wymienić(jeden klocek był w dwóch częściach(połamany).
auto podnieśliśmy obracalismy kołem itd. i nic niebyło slychać(jak na złość-jak chce sie komus coś pokazac to akurat w tej chwili nie da się pokazać:))sądze ze mechanik wyłapałby coś, tym bardziej, że sciągał koła i obracał oglądał itd.
jak wrzucam na luz to dzwięk momentalnie znika. a nasila sie wtedy gdy wciskam sprzęgło lub hamulec lub dodaje gaz,ale gdy lekko popuszczam pedał gazu to dzwięk sie osłabia.
dzieki za porady i informacje bede patrzył dalej, jakby coś jescze wpadło do głowy to posłucham:)

Krzychu 
Administrator

Auto: Megane
Silnik: 1.9 dTi
Wysłany: 2011-01-18, 23:48   

Czyli jednak dźwięk pochodzi ze skrzyni biegów..., tak na marginesie, sprawdzałeś czy masz w niej olej?
Reasumując, dźwięk pojawia się w momencie obciążenia. Czyli w momencie jak przyspieszasz, lub wciskasz hamulec, bo wtedy zdejmujesz nogę z gazu i pojawia się hamowanie silnikiem. Zakładam, że nie wciskasz sprzęgła od razu.

Ogólnie radzę uważać z dalekimi wyjazdami.

Nie siedzę w Twoim samochodzie, przyczyn może być kilka.

Odpowiedz do tematu