Wysłany: 2011-10-17, 00:24 Działa tylko jeden głośnik :( Pomocy :(
Kupiłem dzisiaj Meganke Coupe z 1998r i od początku zdziwił mnie fakt że nie ma w niej żadnego radia (nawet najgorszego). Mój problem polega na tym że działa tylko jeden głośnik, mianowicie prawy przedni w drzwiach, reszta 5 głośników ani mru mru. Próbowałem na dwóch radiach i jest to samo. Próbowałem także przemieniać kable w kostce ISO przy radiu ale to też nie pomogło. Dodam że ten głośnik co działa szumi tak jakby była ustawiona za duża głośność a nie jest :/ Proszę o pomoc:( Jak zobaczyłem 6 głośników nie mogłem się doczekać aż podłącze radio i zobaczę jak to gra a tu Renia strasznie mnie zawiodła :(
Miernik w dłoń i należy posprawdzać czy jest przejście na przewodach, sprawdź czy na pewno są głośniki pod osłonami Ściągnij osłony, wyjmij głośniki (o ile będą) i sprawdź przejście pomiędzy złączką, a czarną kostką ISO.
To jest najprostszy miernik i pewnie taki będziesz miał.
Ustawiasz pozycję zaznaczoną na czerwono:
Następnie sondy wpinasz w dwa dolne gniazda, czarny do COM, czerwony do tam gdzie jest znak Ohm i V.
Następnie np. czerwoną sondę wpinasz w kostkę przy głośniku, a czarną sondą dotykasz kolejno piny w czarnej (chyba) kostce ISO (są dwie w samochodzie). Jak miernik zacznie piszczeć tzn., że wszystko jest w porządku z przewodem i jest "przejście". Jeżeli nic nie piknie tzn., że coś z kablami jest nie tak.
Nie jestem najlepszym tłumaczem, ale może coś pomogę. Zawsze możesz zajrzeć do działu Car Audio na Forum Megane, tam znajdziesz mnóstwo podobnych tematów.
dzieki z twoim tłumaczeniem wszystko w pożądku bo w miare rozumiem będe się z tym bawił jak tylko dorwę miernik swoją droga dziwne że wszystkie głośniki oprócz jednego nie działają, jeden kabel spoko, 2 kable ok, ale 5??? Nie ma jakiegoś przekaźnika albo bezpiecznika który za to odpowiada?
Jest to bardzo dziwne, może przyczyna tkwi w samej kostce, a nie w przewodach. Ciężko mi powiedzieć, skoro tego nie widzę. Jakbyś mieszkał w centrum to byś mógł do mnie podjechać, byśmy obmierzyli i posprawdzali, kiedyś trochę się bawiłem w CA za młodu.
kostka wyglada na dobrą...
czekam na miernik i odrobine czasu i moze dojde przyczyny
dziękuje wszystkim
[ Dodano: 2011-10-25, 18:08 ]
dalej nie naprawiłemtego... ehhh
prąd dochodzi do każdego głośnika jednak czasem działają wszystkie a czasem jeden i to bardzo słabo, zauważyłem że najczęściej wszystkie głośniki załączają się przy gwałtownym przyspieszaniu :o nie wiem co to ma do rzeczy ale czasem się własnie w ten sposób załączają. Nie mam już pomysłów, może Renault wprowadziło system auto podgłaszania dzwięku kiedy huk w kabinie jest zbyt wysoki i może coś się przy tym popsuło ale wątpie że takie bajery
jak ktoś ma jaki kolwiek pomysł co z tym zrobić to prooooszę :(:(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.