FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
Drgania podczas hamowania
Autor Wiadomość
chudyziom21 

Auto: Megane Scenic
Silnik: 1,6 16V K4M A 7/00
Wysłany: 2010-10-30, 22:09   Drgania podczas hamowania

Na samym początku witam Wszystkich!
piszę z problemem drgań podczas hamowania! historia jest troszkę długa więc opisze to w punktach:
1, Rok temu kupno auta. Drgania przy hamowaniu powyżej 100km/h
2, Wymiana tarcz na nowe + nowe klocki! wszystko jakies 600zł. 500km przejechane i znowu drży!
3, Padło na łożysko z piastą prawa strona. wymiana jak i wymiana wszystkich gum zawieszenia! drgania wciąż były.
4, Przetoczenie tarcz przod i tył + nowe klocki tył. Po przetoczeniu ta sama sytuacja! jakieś 500km i drzy.
5, Założenie 2 kpl nowych tarcz! jak wyżej 500 i drzy!
6, odpowietrzenie wszystkich hamulcow + wymiana "sworzni zacisku tył lewa strona! zacisk miał luz! poprawa do paru pierwszych hamowań! już miałem nadzieje że problem mam z głowy!
7, obecna sytuacja raz drzy raz nie drzy! z przewagą że drzy! co może być tego powodem Panowie?
8, Aha ta sama sytaucja na alu z oponami letnimi i stalówkami z zimówkami!
9, Zauważyłem podczas jazdy że już wiem kiedy bedzie drgało przy hamowaniu!(taki jestem uczulony na ten kłopot)jak wciskam pedał hamulca a on jest prawie że twardy nie bedzie drgało! a jak wcisne i czuje pod noga miękki pedał drgania sa :cry:

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

Tomik 1970 
Mod Team

Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wysłany: 2010-10-30, 22:40   

Może pompa układu hamulcowego, a płyn hamulcowy wymieniałeś :?:
Poczytaj jeszcze tutaj scenic

chudyziom21 

Wysłany: 2010-10-31, 09:22   

Zapomniałem dodać ze podczas wymiany misy olejowej mechanik podnosił silnik do góry i ławe przesunoł. pożniej jak wszystko skrecił do kupy drgania były minimalne! prawie że nie odzczuwalne!
koledzy a jak sprawdzic czy pompa hamulcowa jest do wymiany? jest jakiś sposób?

Krzychu 
Administrator

Auto: Megane
Silnik: 1.9 dTi
Wysłany: 2010-10-31, 10:06   

chudyziom21, niezła zagadka z tym biciem. Przerabiałem coś podobnego w VW Polo, ale przyczyną była piasta. Tarcza hamulcowa krzywiła się po koło 1000 km. Po wymianie piasty okazało się, że opony mają nierówno starty bieżnik co również powodowało drgania. Dodatkowo zrobiły się luzy na drążkach. Także z winy piasty zrobiło się mnóstwo innych szkód, które powodowały drgania kierownicy i trzęsienie samochodem.

chudyziom21 

Wysłany: 2010-10-31, 12:07   

Zagadka jest! a ja sie z nią mecze prawie rok!
co myslicie kupić kpl piast z łozyskami? na dwie strony?
a może to wina abs-u? wyciągne bezpieczniki abs-u i zobacze!
amortyzatory albo guma silnika nie mają z tym nic wspólnego?

[ Dodano: 2010-10-31, 21:00 ]
jeżdziłem dzisiaj bez abs-u Panowie! jest dużo lepiej chociaż powyżej 100km/h drży jak drżało! zauważyłem że podczas hamowaniu na biegu strasznie trzęsie silnikiem a za czym idzie lekko kierownica! a przy hamowaniu z wciśniętym sprzęgłem jest już lepiej choć silnikiem troszke rzuca! możliwa jest opcja powybijanych poduszek silnika przenoszących drgania na układ kierowniczy? czy w trakcie zwykłej jazdy nie powinno byc to odczuwalne?

[ Dodano: 2010-11-06, 14:04 ]
Zauważyłem jeszcze jedna rzecz! na mokrej drodze o wiele mocniej drży! jakby szarpało!

bslaw 

Auto: Scenic
Silnik: 1,9
Wysłany: 2010-12-13, 19:28   

Proponowałbym bardziej energiczne hamowanie - miałem ten sam problem - do czasu, gdy syn zdobył prawo jazdy ...

Odpowiedz do tematu