nureQ
Auto: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2009-03-12, 16:23 clio vs megane vs laguna [diesele] 2002r
Witajcie przymiezam sie do kupna samochodu biore rowniez pod uwage 3 modele z tematu. Moim poprzednim samochodem bylo clio 99' 1.4 75km benz. Tym razem jestem zdecydowany na kupno diesla. Jesli chodzi o clio to biore pod uwage silnik 1.5 dci 82km a megance i lagunie 1.9 dci 120km. Sporo sie naczytalem zlych opini o tych silnikach, przede wszystkim wrazliwosc na jakosc ON i padajace pompowtryski czy wtryskiwacze, jak zwal tak zwal, jeden wtryskiwacz rzedu 1000zl jak nie wiecej, jest mozliwosc sprawdzenia stanu tych wtryskiwaczy i ogolnie stanu silnika dci ?;/ druga sprawa to ze w lagunie strasznie wadliwa jest elektronika/elektryka, a ja nie mam ochoty placic za byle zwarcia i bledy jakis kontrolek czy czujnikow 200-300 zl, dlatego jestem blizej clio i megane, clio w dieslu pali bardzo malutko, zas nie mam obeznania z megane.
Co byscie poradzili wybrac, i jak to jest z ta usterkowoscia, ktore psuje sie najmniej?
pozdrawiam i wiem ze to zalezy od egzemplarzu na ktory trafie... bla bla
Auto: SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci
Wiek: 41 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 436 Skąd: śląskie/Krzepice
Wysłany: 2009-03-12, 16:42
A znajdź mi bezawaryjne autko na rynku w rozsądnej cenie - NIE ISTNIEJE
Najwięcej o awaryjności Renaultów maja do powiedzenia Ci którzy nigdy nimi nie jeździli !!!
O mnie może ktos powiedzieć,że mam nie równo w pewnym miejscu ale Renófke swoją uwielbiam a zwłaszcza ten silniczek. Polecam Ci megane z 1,9 dci albo sceniczka z tym ,że silnikiem ,chyba ,że autkiem będziesz tylko ty smigac no to wtedy clio jest rozsądnym wyborem. '
Jeżeli chodzi o czułość na jakość paliwa to znajdź mi diesla po 2000 roku który nie jest czuły
nureQ
Wysłany: 2009-03-12, 16:53
Tomik 1970 napisał/a:
Jeżeli chodzi o czułość na jakość paliwa to znajdź mi diesla po 2000 roku który nie jest czuły
no nie wiem czy jezdzili czy nie ale obawa jest ze kupie sobie dieselka i mi sie rozsypie i naprawa z 8tys mnie zrujnuje :(
Auto: L II Ph II
Silnik: 2,0 dCi
Wysłany: 2009-03-12, 18:26
nureQ napisał/a:
Sporo sie naczytalem zlych opini o tych silnikach, przede wszystkim wrazliwosc na jakosc ON
Dokładnie tak jak napisał Tomik 1970 - znajdź autko, które nie jest teraz wrażliwe na jakość ON, a wiadomo jakie paliwka są w PL.
Trzeba dbać i lać na sprawdzonych stacjach a nie byle gdzie.
Fakt - jak padnie wtrysk, to ceny spore a to nie tyczy się tylko Renault ale wszystkich innych modeli. Tak zerknąłem na wtryski do Audi i do VW i też wychodzi koło 1000zł.
nureQ napisał/a:
est mozliwosc sprawdzenia stanu tych wtryskiwaczy i ogolnie stanu silnika dci ?
Tak, jest. W ASO mają specjalną aparaturę do tego celu. Sprawdzają np czy wtryski nie leją.
Powiem krótko - zależy jak trafisz i dotyczy to wszystkich modeli aut używanych.
nureQ
Wysłany: 2009-03-12, 18:35
Prezes napisał/a:
Tak, jest. W ASO mają specjalną aparaturę do tego celu. Sprawdzają np czy wtryski nie leją.
Wysłany: 2009-03-12, 19:49
Takie same jak wszystkie inne samochody - a coś się tak tej elektryki uczepił
Kup sobie autko z lat 80-tych to elektryki nie będzie więc się nie popsuje (zobaczymy)
_________________ Jak mnie nie ma na forum to jestem na rybach
nureQ
Wysłany: 2009-03-12, 19:53
Tomik 1970 napisał/a:
Cięcie
hehehe ano bo to slawny mankament wszedzie o nim pelno, a wbrew pozorom drobnostki tez kosztuja... nie chcial bym byc czestym gosciem warsztatow...
Regulamin forum się kłania, zwłaszcza pkt. o cytowaniu. Na forum, można pisać z polską czcionką.
Wysłany: 2009-03-12, 20:08
Jak będziesz dbał tak będziesz miał
Ja dbam i w warsztacie widzą mnie na wymianie oleju i filtrów
I nie przesadzaj z tą elektryką - w każdym aucie jest jednakowo
Kupuj Megane a nie pożałujesz
_________________ Jak mnie nie ma na forum to jestem na rybach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.