Michał
Auto: Renault Clio II
Silnik: 1390
Wysłany: 2011-03-02, 13:12 Clio-silnik gaśnie w trakcie jazdy
Pomożcie
Zwiedziłem juz kilku mechaników i nie wiem co dalej robić. Clio II z silnikiem diesla 1390ccm gaśnie w trakcie jazdy bez powodu. Zachowuje się jakby mu odcięto dopływ paliwa, ale juz wiem, ze to nie to. Sprawdziłem wszystkie wtryski itp. wymieniony filtr paliwa. To jest coś z elektryką. Jedynym wspólnym elementem usterki jest pogoda. Samochód wariuje jak jest wilgotno (pada deszcz czy tez błoto pośniegowe). Samochód na luzie chodzi bez problemu, po zgaśnięciu pali od ręki, nawet jak na luzie go fazuje to wszystko jest w porzadku. Dopiero w momencie jak wrzuce bieg i puszczam sprzęgło to jest koniec. Próbowałem już wszystkiego, na wolnych obrotach, na wysokich, nie ma zasady. Po prostu gdy tylko jest wilgoć to gaśnie. Mało tego na komputerze jak jest sucho nie pokazuje żadnych problemów, ale gdy jest mokry to komputer pokazuje błąd czujnika spalin. po naprawie tego dalej ta sama usterka sie pojawia.
Pomocy
Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wiek: 41 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: śląskie/Krzepice
Wysłany: 2011-03-02, 18:11
Nie wiem czy jest u Ciebie ale w 1,9 takie objawy są spowodowane uszkodzonym czujnikiem położenia wału
_________________ Jak mnie nie ma na forum to jestem na rybach
Michał
Auto: Renault Clio II
Silnik: 1390
Wysłany: 2011-03-03, 12:01 Clio-silnik gaśnie w trakcie jazdy
Tomik 1970 napisał/a:
Nie wiem czy jest u Ciebie ale w 1,9 takie objawy są spowodowane uszkodzonym czujnikiem położenia wału
też tak myślałem, słyszałem o tym czujniku i wspomniałem mechanikowi o tym,ale on tweirdzi, ze z tym czujnikiem sa problemy tylko na ciepłym silniku i bez względu na pogodę. u mnie ta awaria pojawia sie tylko przy dużej wilgoci, jak jest sucho to nie ma śladu po usterce, ale dzięki za info, w akcie desperacji chyba ten czujnik też każe wymienić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.