Wysłany: 2010-02-04, 11:41 Clio 1.5 dCi. Ciężko zapala jak postoi.
Witam.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Auto bardzo ciężko zapala, nie może wejść na obroty i masa jasno szarego dymu. (Tak jest od chwili zakupu) •Tuż po zapaleniu, unormowaniu się obrotów, jeśli go zgaszę odpala bez problemu. Do chwili, kiedy silnik nie ostygnie.
Podczas jazdy brak problemów, przyspieszenie w normie nic nie świeci. Brak jakichkolwiek objawów niesprawności.
Dopiero w temp. powyżej 19 stopni pali od razu.
Opiszę, co zrobione:
-świece(wykręciłem rozgrzewają się do czerwoności), przekaźnik świec, napięcie jest.(wszystko sprawne)
- wszystkie filtry wymienione.
-woda z filtra zlana
-paliwo się nie cofa.
-powietrze w paliwie (mały pęcherzyk przy filtrze) Przewody wymienię, jak się ociepli.
Pompowanie gruszką nie pomaga.
-Podstawiłem nowy aku. I także bez zmian.
Zrobiłem taki test. Wlałem do butelki ON i podpiąłem bezpośrednio do pompy wężyk z butelki. Odpaliłem auto, by pompa zaciągnęła paliwo. Zgasiłem zostawiłem na noc, paliwo nie zleciało z wężyka do butelki (zaworek w pompie trzyma). Po nocy przystąpiłem do zapalania i d*pa bez zmian.
- komputer, serwisant (Renault) po podłączeniu powiedział, że ma problemy ze złapaniem ciśnienia. Jego diagnoza: jak wtryski przelewają do wymiany. Sprawdziłem metodą na przelew, jeden nieznacznie przelewał. Zmieniłem zaworek i bez zmian. Jest jeden błąd, potencjometru gazu (ale, to nie ma wpływu na zapalanie)
Moje pytanie. Czy sądzicie, że pompa umiera?
Jeszcze jedno, czy przestawiony rozrząd może mieć wpływ na zapalanie tylko na zimnym?
Proszę o jakieś sugestie.
Witam wszystkich, u mnie w Megane scenic 1.9 dt mam takie same objawy rano ciezko odpala a jak odpali to nie moze sie wkrecic musze trzymac na gazie zeby nie zgasl. i az do nagrzania silnika z rury leci szaro niebeski dym o silnym zapachu ropy tak jak by nie spalal.Mam tak od marca kiedy ja kupilem.Dodatkowo teraz nieraz nie chce zgasnac po wyjeciu kluczyka nawet chodzi z tym ze dzwiek silnika jest bardziej metaliczny.Chodzi przez jakis czas i sam gasnie.Poza tym jak np. odpale rano i wyciagne kluczyk to chodzi jak stary mercedes ale przestaje kopcic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.