FAQ     Szukaj    Użytkownicy    Grupy   Statystyki     Rejestracja    Zaloguj     Album     Download
Nasze strony www: megane.com.pl , turboportal.eu, www.renaultforum.pl, www.mechatronika.eu, www.ruzam.pl

Kontakt

Poprzedni temat «» Następny temat
"Check injection" - czy konieczna naprawa?
Autor Wiadomość
wcislog 

Auto: Renault Modus
Silnik: 1,5 DCi Diesel
Wysłany: 2011-01-10, 21:36   "Check injection" - czy konieczna naprawa?

Jako że jestem tu nowy, witam wszystkich serdecznie.
Mam taki problem: Renault Modus, 1,5 DCi. Ostatnio w trasie zapaliła się kontrolka serwisowa (żółty kluczyk), komunikat o błędzie jak w temacie - konieczne sprawdzenie wtrysku. Samochód jeździ normalnie, nie stwierdziłem spadku mocy ani innych problemów z silnikiem. Serwis Renault stwierdził (diagnostyka) problem z wtryskiem na drugim cylindrze, ale z braku czasu (byłem przejazdem) nie określili dokładnie w czym jest problem - wtryskiwacz, sterowanie, listwa?
Według nich jeden wtryskiwacz nie działa prawidłowo, ale nie wiadomo, czy jest to problem samego wtryskiwacza, czy też sterowania. Przez jakiś czas można z tym jeździć, choć zalecają szybką naprawę.
Kolega zasugerował mi zastosowanie preparatu do czyszczenia wtrysku. Kupiłem dziś "Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy" (STP) - czy według Was może to rozwiązać problem, czy konieczna jednak będzie wymiana/naprawa?

REKLAMA

Przebieg (odsłon): miliony
Silnik: google
Auto: Chrysler
Status: Online

pitek20 

Silnik: 1.2
Wysłany: 2011-01-21, 13:16   Modus benzyna

Mam podobny problem tylko z Modusem 1.2 16v z 2005r. przejechane 60tys.

Opis problemu:
Autko spisywało się jak do tej pory ok. Zapaliłem rano przejechałem dosłownie 0,5km wyszedłem dosłownie na 20min wsiadam do auta zapalam i błedy jeden ten co w opisie a drugi juz niepamiętam chyba to bylo check emission lub cos w tym stylu.Najpierw zapalił sie na wyswietlaczu "klucz" a pozniej po chwili "silniczek"( Dojechalem ledwo co do mechanika. Na komputerze pokazywało ze cos z przepustnicą. Autko wariowało po zapaleniu samo wskakiwało na wysokie /niskie obroty. Powiedziano mi ze nie pali na jeden cylinder. Odcholowałem do drugiego mechanika poniewaz na dalsza droge nie szlo jechac. Znów po podpięciu pod komputer powiedziano mi że komputer mam walniety i do wymiany ? (Prawie nowe auto czy to mozliwe? ) POdobno sprawdzili cewki i są ok. Swiece tez wymienione na nówki. Sam nie wiem co mam juz zrobic :( Szukam fachowca z okolic Nowego Sącza który by mi pomógł bo serwis Renault pewne i zedrze ze mnie a na taką naprawę obecnie mnie nie stać. Jeśli ktoś mądry miał podobny przypadek, a może ktoś z autoryzowanego serwisu przegląda to forum proszę pomóż.

wcislog 

Silnik: 1,5 DCi Diesel
Wysłany: 2011-03-06, 19:12   

Sprawa wciąż jest nierozwiązana. Co zostało zrobione, może ktoś z czytających będzie miał jakąś koncepcję:
- sprawdzono wtryskiwacze - wszystkie 4 są sprawne i nie ma do nich żadnych zastrzeżeń;
- sprawdzono dokładnie wszystkie połączenia (wiązki, złącza, piny) - nie widać żadnych problemów.
Wówczas, podczas tej wizyty w serwisie, przełożono wtryskiwacz z II na IV cylinder (i odwrotnie), zresetowano błąd.
Kontrolka zaświeciła się ponownie po przejechaniu około 140 km - błąd znów pojawił się na cylindrze II, więc nie jest to problem wtryskiwacza.
Mechanik podejrzewa:
- sterownik wtryskiwaczy (elektronika) - raczej wykluczone (mała awaryjność statystycznie);
- pompa paliwa?

Na razie zresetował dogłębnie układ sterowania wtryskiem (??), jeśli problem ponownie się pojawi - to on już raczej nie będzie miał koncepcji poza wymianą / regeneracją pompy.
Błąd jest na tyle wredny, że pojawia się na chwilę, znika, ale jest rejestrowany przez komputer.

Błąd - DF027 - "wtryskiwacz cylindra II minimalna dopuszczalna wartość".

Odpowiedz do tematu