Witam wszystkich mama mały problem, kupiłem Clio 92 r. Centralny zamek nie działa, nie ma tego czujnika obok szyberdachu ale koleś twierdzi że to tylko po to aby działał zamek z pilota, ale jednak zamek nie otwiera wszystkich drzwi nawet gdy prze klucze sam :/
Mam pytanie czy ten czujnik jest koniecznie potrzebny ? Czy może jest jakaś inna przyczyna że nie działa ?
Pewnie mowa o odbiorniku podczerwieni. A więć tak masz ten centralny w ogóle czy nie?
Już piszę skąd takie zasadnicze pytanie. Otóż jeżeli samochód był wyposażony w fabryczny centralny z pilota to na 90% nie ma tzw. "mastera" w zamku. A więc centralny nie będzie działał po przekręceniu kluczykiem. U mnie tak właśnie jest, zamek nie posiada funkcji "mastera" i centralny nie zadziała po otwarciu zamka poprzez kluczyk. Centralny działa u mnie wyłącznie po wciśnięciu przycisku na pilocie. To zależy od marki, ale w większości fabrycznych instalacji tak właśnie jest.
Jeżeli fabryczna instalacja nie miała pilota to wówczas co najmniej jeden zamek drzwi przednich ma funkcje mastera, a więc po jego przekręceniu otwierają się wszystkie pozostałe.
Zamek centralny jest ale odbiornik podczerwieni został przez kogoś wymontowany. Czyli rozumiem że nie ma funkcji "master" i bym musiał kupić nową instalacje tak ? Czy może jakiś elektryk by to zrobił ? Bo chodzi mi o to tylko żeby po przekręceniu kluczyka otwierał a z pilota to już mniej ważne
Prościej będzie jak zamontujesz ten odbiornik podczerwieni, którego nie ma.
Jeżeli chciałbyś z kluczyka, to musisz znaleźć siłownik do zamka właśnie z funkcją master i wpiąć się w instalację. Siłownik musi być wyposażony w dodatkowe wyprowadzenia przewodów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.