Witam.Posiadam Lagune z 95r. z silnikiem 1.8 Odkąd ją kupiłem mam problem z ciepłym nawiewem którego nie ma.Leci tylko chłodne powietrze.Zaznaczę jeszcze że układ jest odpowietrzony,nagrzewnica jest drożna gdyż przewody do niej idące są gorące.W samochodzie mam klimatronik.Czy problem może leżeć gdzieś w panelu sterowania??
Tez o tym myślałem jednak nie mam pojęcia jak one są zbudowane w lagunie.W drugim samochodzie miałem problem tez z nawiewem ale tam klapki były pokryte gąbka i przez lata ta gąbka parciała i klapki przepuszczały.W lagunie co może być z nimi nie tak?? Klapki przepuszczają czy panel klimatronika nimi nie steruje??
No tak ale może masz pomysł jak to sprawdzić gdyż podmiana na inny nie wchodzi w grę bo nawet nie mam od kogo go wyjąć a z kupnem to trochę za szybko nie wiedząc czy to na 100% włąsnie jego wina...
W którym miejscu sprawdzałeś temperaturę przewodów do nagrzewnicy? Sprawdź w kabinie przy nagrzewnicy - rurki plastikowe. Jaką temperaturę ma powietrze z nawiewu przy ustawieniu temp. na klimatroniku na max? Ponadto ważna jest także temperatura silnika w tym czasie. Czy pojazd posiada LPG, które może być zapowietrzone?
Właśnie co dziwne przewody nagrzewnicy są gorące także układ jest odpowietrzony i jest przepływ.Po ustawieniu na klimatroniku temperatury na max powietrze leci letnie.Samochód nie ma lpg.Coś czuje że winny będzie klimatronik bo nawet jak by jakimś cudem układ był zapowietrzony to podczas jazdy sam powinien się odpowietrzyć.
Przy klimatroniku klapki napędzane są silniczkami. Od dołu po stronie pasażera są one dostępne. Możesz sprawdzić czy podczas regulacji temperatury góra/dół, silniczek napędza dźwignię klapki. Jeżeli nie, to masz winowajcę. Często w tych napędach padają sprzęgiełka i wówczas silniczek pracuje ale reszta stoi w miejscu /przekładnia/. Ponadto wyjmij filtr kabiny i sprawdź temp. nawiewu bez niego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.