Wysłany: 2010-12-04, 14:15 1,5dci pluje olejem z tłumika
Witam.
Mam problem Clio 2 1,5dci przebieg ~190k km pluje olejem przykładowo odpalam go zimnego pracuje z 10 min i daje gazu stopniowo do odcięcia to z tłumika wylatuja czarne resztki i kroplami kapie czarny olej z tłumika. 2msc temu była wymieniana turbosprezarka na nowa bo brała olej i samochód podczas jazdy strasznie dymił na niebiesko.no i sie okazuje ze po wymianie znowu coś jest nie tak czy mozliwe ze to uszczelnienie turbiny puszcza?. Co to może być?
Auto: GRAND SCENIC II ph I /SAXO II
Silnik: 1,9 dci / 1.1 i
Wiek: 41 Dołączył: 10 Mar 2008 Posty: 470 Skąd: śląskie/Krzepice
Wysłany: 2010-12-04, 15:25
Skoro tamta turbinka sie rozpadła do bardzo prawdopodobne, że w układzie wydechowym są resztki oleju i pewnie masz przytkany katalizator więc teraz powoli się oczyszcza. Czy podczas wymiany turbinki, miałeś czyszczony intercoller
_________________ Jak mnie nie ma na forum to jestem na rybach
Johnny Bravo
Auto: Scenic II
Silnik: 1.5 DCI
Wysłany: 2012-03-12, 17:27
kolega ma racje to resztki oleju w interkoleze i tlumiku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Forum renaultforum.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym. renaultforum.pl zrzesza użytkowników samochodów marki Renault.